spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Öğrenciler İHA üretmek için harekete geçti

Seçtiklerimiz

 Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri, insansız hava aracı (İHA) üretimi için harekete geçti. Dünyanın en prestijli uçak firmalarından Cessna Uçak tarafından düzenlenen ‘Tasarla, Üret ve Uçur’ isimli yarışmaya başvuran Gökhan Mol, Çağlar Nacak, Tuncay Güler, Engin Korkmaz, Özgür Uçar ve Ubeyit Aydınlıoğlu’dan oluşan ekip, Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Bora danışmanlığında oluşturdukları projeyle yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Her yıl düzenlenen ve dünya genelinden 100 üniversitenin katılacağı büyük organizasyonda üretecekleri insansız hava aracı (İHA) ile katılacak olan Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri, Türk havacılığının gelmiş olduğu noktayı Amerika’da ortaya koymayı hedeflediklerini dile getirdi.

Havacılık alanında köklü bir kurum olan AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) tarafından her sene düzenlenen yarışmanın katılımcılarının tamamını üniversite lisans öğrencilerinden oluşuyor. Teorik ve pratik çalışmaların bir arada yürütüleceği, tamamen öğrenci çalışmasına dayanan tasarla-yap-uçur yarışmasının amacının, gerçek hayat şartları baz alınarak belirlenen görevleri en iyi şekilde yapabilecek tasarımı değerlendirmek ve ödüllendirmek olarak biliniyor. Yarışmada kullanılacak olan İHA’lar ise tamamen öğrenci tasarımı ve üretimi olmak zorunda.

Proje ile ilgili konuşan Gökhan Mol, “Biz Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri olarak Amerika’da Cessna Uçak Fabrikaları’nın düzenlediği bu yarışmaya katılmak için ön başvurumuzu yaptık. 9 yıldır herhangi bir katılım sağlanamamış bu yarışmaya. Biz de bu yıl böyle bir katılım gerçekleştirmek istedik. Ben arkadaşlarıma fikri sundum, onlar da sağolsunlar kabul ettiler kendileri. Bunun üzerine Cessna’nın sitesine internet üzerinden başvurumuzu yaptık.

Başvurumuz kabul edildi. Şartları sağladık. Bundan sonraki süreçte uçağımızın tasarımı, dizaynı, mühendislik hesapları, CAD çizimleri ve pilotaj testleri yapılacak. Tabi ki bu süreç bizim için çok zorlu geçecek. Çünkü bizim bir bilgi birikimimiz yok. Biz şehrimiz ve üniversitemiz adına ilk defa katılmış olacağız yarışmaya. Ama biz bu tecrübesizlikleri de bir imkana dönüştürmeye çalışacağız tabi ki. Şehrimiz bir sanayi şehri.

Bir nevi bir işbirliği içerisinde aslında. Sadece bir öğrenci organizasyonu değil de, akademisyeniyle, öğrencisiyle, üniversitesiyle, işvereniyle, firmalarıyla birlikte bu projeyi gerçekleştirmeye çalışacağız. Önümüzdeki günlerde uçağın üretim aşamasına geçeceğiz. Bu yıl 19. kez düzenlenecek bu yarışma. Yarışmaya dünya genelinden 100 üniversite katılım gösterecek. 100 üniversite bin 300 öğrenci ile katılım gerçekleştirecek yarışmaya. Her üniversite kendisine ait olan özgün uçak tasarımını yapıp Amerika’ya götürecek” dedi.

Yarışmaya katılan uçakların belli şartları yerine getirmesi gerektiğinden bahseden Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu 3. sınıf öğrencisi Gökhan Mol, “Bu yılki konseptte uçağın 3 tane görevi var. Uçak bu görevleri gerçekleştirdiği takdirde geçer not alacak. Biz de uçağımızı bu yarışmadaki basamakları geçecek şekilde dizayn edeceğiz.

Türkiye’den 10’a yakın üniversite katılım gösterecek. Bu aslında bu yarışmanın tarihindeki en yüksek katılımlardan bir tanesi. Çünkü gün geçtikçe artık ülkemizde de havacılığa olan ilgi ve alaka artıyor. Bu aslında bir ihtiyaç. Burada şirketin böyle bir yarışma yapmasının amacı burada genç üniversiteli öğrencilerden yeni fikirler elde ederek, gelecekte yapılacak olan daha verimli uçaklara bazı projeler uygulamaktır” şeklinde konuştu.

Proje Danışmanı olarak öğrencileri ile birlikte yarışmaya katılan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Bora ise, “Biz de bu üniversitede sadece teknisyen değil, AR-GE projeleri yapabilecek eğitimi verdiğimizi de bu proje vasıtasıyla göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yarışmaya Kocaeli Üniversitesi’nin yanında Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 10 üniversite katılacak. olmak üzere 7 takım, toplamda ise 81 takım katılacak. 100 üniversiteden 300’e yakın öğrencinin katılacağı yarışmada tüm üniversiteler özgün olarak üretecekleri İHA’lar ile yarışma esnasında belirlenecek 3 görevi yerine getirmeye çalışacak. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika