spot_img
spot_imgspot_img
5.7 C
İstanbul
Pazar, 22 Aralık 2024

Rötarların azaltılması için neler yapıldı?

Seçtiklerimiz

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda hayata geçirilen yeni uygulamalar işe yaradı. Rötarların azalmasında ciddi başarı sağlandığını belirten Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, toplam uçak park yeri sayısının 166’ya çıkacağını belirterek, "Hem yerde kalkış için bekleyen uçaklar hem de havada tur atan pilotlar rahat bir nefes alacak." dedi.

Yaz tatilinin etkisiyle İstanbul Atatürk Havalimanı’nda rekor düzeyde trafik artışı yaşanıyor. Buna rağmen uçakların kalkışlarında devreye sokulan yeni uygulamalar sayesinde rötarlar yüzde 70 azaldı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal’ın verdiği bilgiye göre, Florya-Ataköy ve Yeşilköy-Sefaköy istikametindeki pistlerin daha verimli kullanılabilmesi amacıyla yeni bir uygulamaya gidildi. Lodosun etkisini en aza indiren bu uygulama sayesinde kalkış kapasitesi iki kat artırıldı. Bunun yanı sıra başka önlemler de alındı. Uçaklar, daha az zamanda daha çok iniş-kalkış yapmaya başladı.

 Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal’ın verdiği bilgiye göre, Florya-Ataköy ve Yeşilköy-Sefaköy istikametindeki pistlerin daha verimli kullanılabilmesi amacıyla ‘notam’ yayınlayan ve bunu tüm havayolu şirketlerine bildiren kurum, yeni uygulama ile özellikle kalkışlarda lodosun etkisini en aza indirmek amacıyla geliştirdiği yeni uygulama ile rötarların düşüşünde ciddi başarı sağladı.

Daha önce rüzgâr güneyden estiği için kalkış ve iniş trafikleri zorunlu olarak kuzeyden güneye planlanıyordu. Atatürk Havalimanı’nda kısa pist (23 pisti) ile genel pistin uzantıları birbirini kesmesi nedeniyle lodoslu havalarda kısa pistten uçak inmeden genel pistten uçak kaldırılamıyordu.

Bu yüzden havalimanı meydanının kapasitesi de sınırlanıyordu. Bugüne kadar birbirini kesen 23 (iniş) ve 17 (kalkış) pistleri yerine yeni uygulama ile birbirini kesmeyen 23 (iniş) ve 35 (kalkış, sağ-sol) pistleri kullanılmaya başlandı. Uygulama ile güneyli rüzgârlarda yaklaşık yüzde 60 oranında kuzeyli rüzgâr kapasitesi sağlandı. Uygulamaya ilişkin hava sahasında yeni rotalar dizayn edildi ve uçuş kontrolleri tamamlanarak tüm pilotlara duyuruldu.

Ayrıca, Atatürk Havalimanı’nda kalkış yapmak üzere bekleyen uçakların bekleme sürelerinin azaltılması amacıyla, sağ genel pist üzerindeki kalkış pozisyonu 200 metre ileriye kaydırıldı ve böylece pistten kalkış yapılırken arkasında bekleyen uçakların diğer sol piste alınarak kalkış hazırlıklarını tamamlaması sağlandı.

Bu da uçakların kalkış öncesi yer hareketlerini hızlandırdı. Yürürlüğe giren bir diğer önemli uygulama da, uçakların yerdeki hareketlerinin tamamının önceden belirlenmiş standart rotalar üzerinden yapılması oldu. Bu sayede hava trafik kontrolörleri ile pilotlar arasında konuşma ihtiyacı en aza indirilirken, uçakların yerdeki hareketleri de daha akıcı ve düzenli hale geldi.

DHMİ’nin, Atatürk Havalimanı’ndaki rötarların azaltılması amacıyla ‘havada’ başlattığı uygulama da devreye girdi. Havalimanında yaklaşma sahasında iki uçak arasındaki ayrım mesafesi 28 Haziran’dan itibaren 5 milden 3 mile düşürüldü. Uygulama ile hava trafik kontrolörleri, yaklaşma sırasındaki uçaklara daha az ayrım mesafesi uygulamaya başladı. Böylelikle daha az zamanda daha çok uçağın havalimanına inişine imkân sağlandı.

DHMİ Genel Müdürü Birdal, Atatürk Havalimanı’ndaki rötarların giderilmesi amacıyla yürüttükleri çalışmalarda büyük başarı sağladıklarını söyledi. Atatürk Havalimanı’nda uçaklar için 98 park yeri bulunduğunu aktaran Birdal, hava trafik kontrol kulesinin yanına sıralanmış yer hizmeti şirketi atölyelerinin taşınmasıyla 18, askeri meydanın sivile devredilmesiyle de 50 uçak park yeri daha kazanılacağını söyledi. Böylece toplam uçak park yeri sayısının 166’ya çıkacağına dikkat çeken Birdal, "Bu da hem yerde kalkış için bekleyen uçaklara hem de havada tur atan pilotlara rahat bir nefes aldıracak." dedi.

Rötarların azaltılması için neler yapıldı?

Lodoslu havalarda uçak iniş kalkışlarında birbirini kesmeyen pistler kullanılmaya başlandı.

Uçakların hareketlerinin hızlandırılması için kalkış pozisyonu 200 metre ileri kaydırıldı.

Hava trafik kontrolleri ile pilotlar arasındaki konuşmaların en aza indirilmesi için düzenleme yapıldı.

İNİŞ mesafesi 5 milden 3 mile düşürüldü. Daha az zamanda daha çok uçak iniş yapmaya başladı.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika