Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Emekli Hava Pilot Tümgeneral Yusuf Güngör, her yıl 22 bin gence havacılık eğitimi vermeye başladıklarını söyledi.
Bolu’da Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Derneği tarafından oluşturulan ”Danışma Bürosu”nun açılış törenine katılan THK Genel Başkanı Güngör, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. THK’nın cumhuriyetin ilanından 1.5 yıl sonra kurulduğunu ve bunun dönemin şartları ile mucize olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Güngör, sözlerine şöyle devam etti: ”Yeni savaştan çıkmış, yiyecek ekmeği yok, ayağına giyecek çarığı olmayan bir ulus 1.5 yıl sonra havacılıkla ilgili olarak bir adım atıyor.
Burada devletimizin kurucusu Atatürk’ün dehasını tekrar görüyoruz. O zaman THK kurulmamış olsaydı gerek askeri olsun, gerekse sivil olsun bu durumda olur muydu? Mümkün değil. THK o tarihte havacılığın önemini o kadar güzel anlatmış ki 10 yıl içerisinde 351 tane o zaman ki teknolojiye sahip savaş uçağı almış ve o zaman ki hava kuvvetlerinin vurucu gücünü oluşturmuştur. Zaman içerisinde uçak fabrikaları kurulmuş. Pilot ve teknik personeller THK okullarında yetişmiş. Silahlı kuvvetlerinin uçak bakımları THK tesislerinde yapılmıştır.” THK’nın gelirlerinin zaman içinde azaldığını ifade eden Güngör, yine de tüm imkanları ile gençlerin eğitimine büyük önem verdiklerini kaydetti. ”THK kendisinin üzerine düşen görevleri fazlası ile yapmaktadır” diyen THK Başkanı Güngör, şöyle devam etti: ”200 bin gencimize havacılık eğitimi verildi. Her yıl 22 bin gence havacılık eğitimi vermeye başladık. Bu eğitim, çok pahalı bir eğitimdir.
75 bin tane paraşütçü THK okullarında yetişmiştir. Hiçbir ülkenin bu kadar çok paraşütçüsü yoktur. Yaklaşık 6 bin pilot yetiştirmiştir. Kaç tane ülkenin 6 bin pilotu var.” THK’nın, yıllardır orman yangınlarına müdahalede etkin rol oynadığına da dikkat çeken Güngör, 1985 yılından bu güne kadar 2 bin 200’ün üzerinde orman yangınına müdahale ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: ”Sadece geçtiğimiz yıl 110 tane orman yangınını THK uçakları söndürmüştür. THK, uçakları ile hasta yaralı taşır. Birçok insanımızı sağlığına kavuşturmuştur.
THK, organ taşır. Ülkenin bir tarafından bir kalp, çiğer ve böbrek bulunduğu vakit derhal uçaklar oraya ulaşarak, ihtiyacı olan hastalara organların nakledilmesine olanak sağlamıştır. Hava taksi görevleri yapar. Ülke turizmine hizmet eder. Kapadokya’da bir seferde 500 adet yolcuyu havaya kaldırabilecek balon kapasitesini oluşturmuştur. Bu bölgede dört balonumuz bulunmakta. İzmir Efes’te paraşüt okulumuz var. Okul vasıtasıyla turizme hizmet vermekteyiz.” Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Derneği tarafından oluşturulan ”Danışma Bürosu”nun açılışına, Bolu Vali Yardımcısı Hüseyin Doğan, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, iş adamları ve davetliler de katıldı.