spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Pazartesi, 16 Eylül 2024

45 bin Euro'ya pilot eğitimi

Seçtiklerimiz

2 yıldır pilotluk eğitimi verilen ER-AH Havacılık Uçuş Okulu Genel Müdürü Erdoğan Cabıoğlu, 15 aylık pilotaj eğitimine katılabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 35 yaşından gün almamak, en az lise mezunu olmak, orta derecede İngilizce bilme şartı arandığını söyledi.

Genel Müdürü Cabıoğlu, “Profesyonel havayolu pilotluğu için eğitim zorunluluğu var. Bunun standart süresi 13- 18 ay arasında. Bu sürede 805 saat teorik, 207 saat pratik eğitim veriliyor. Eğitimin ardından adaylar, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce sınava tabi tutuluyor. Pilotluk için sınavda başarılı olmak gerekiyor. Yaklaşık 45 bin Euro'ya mal olan eğitimin ardından sektörde istihdam edilen bir pilot, ortalama 7 bin TL maaş alıyor” bilgisini verdi.

Başarılı olanlara dünya çapında geçerli Havayolu Taşıma Lisansı (ATPL) verildiğini belirten Cabıoğlu, sektörün büyümesine paralel olarak pilot ihtiyacının her geçen yıl arttığına dikkati çekti.

‘400 YABANCI PİLOT VAR’

THY'nin bu yıl 200 pilot istihdam edeceğini, diğer havayolu şirketlerinin de yılda ortalama 300- 400 pilota ihtiyaç duyduğunu kaydeden Cabıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pilot açığı Türkiye'de önümüzdeki 5 yılda azalmaz, artar. Bunu şimdiden görüp hazırlıklı olur, yeterli pilot adayını yetiştirirsek ihtiyacı karşılayabiliriz. 1983 yılında Isparta'da kurulan ER-AH Havacılık, sektörün çeşitli dallarında bugüne kadar faaliyet göstermiştir. 2008 yılından bu yana Isparta'da Türkiye'nin sayılı uçuş okullarından birini Süleyman Demirel Havalimanı'nda açarak havacılık faaliyetine devam etmektedir. Yetiştirdiği pilotlarla ülkemizin pilot ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamaktadır. Ülkemizde ihtiyaçtan dolayı 250'si oturma izinli, 400 civarında yabancı pilot çalışmaktadır. İhtiyacı karşılamak için dünyanın çeşitli ülkelerinden pilot getirip uçurmak zorunda kalıyoruz. Böyle giderse Türk semalarında yabancı pilotların uçtuğu bir manzarayla karşı karşıya kalırız. Bu nedenle bir an önce ülkemizin yetiştirdiği pilotlara öncelik verilmeli.”

Türk sivil havacılık sektörünün dünyada hızlı bir büyüme gösterdiğini kaydeden Cabıoğlu, “Şu anda 250 olan yolcu uçağı sayısının 2023 yılında 750 uçak kapasitesine ulaşacağı öngörülüyor. Buna bağlı olarak da pilot ihtiyacı hızlı bir artış gösterecektir. ER-AH Uçuş Okulu olarak bu ihtiyacın karşılanması konusunda büyük katkı sağlamayı hedeflemekteyiz ve yatırımlarımızı buna göre yapmaktayız” diye konuştu.

DHA 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika