spot_img
spot_imgspot_img
8.2 C
İstanbul
Perşembe, 21 Kasım 2024

AB’de çıplak tarayıcı tartışması

Seçtiklerimiz

AB içişleri bakanları güvenlik konusunda alınacak yeni önlemleri görüşmek için bir araya geldi. Toplantıda, havaalanlarına vücut tarayıcılarının yerleştirilmesi ve bilgi paylaşımının iyileştirilmesi konuları görüşülüyor.

25 Aralık’ta Amsterdam’dan Detroit’e giden Amerikan yolcu uçağına yapılan saldırı girişiminden sonra yanıtlanması gereken pek çok soru ortaya çıktı.

Şüpheli, patlayıcıları uçağa nasıl soktu? Güvenlik güçleri vücut tarayıcıları ile kimyasalları fark edebilir miydi? Saldırganın uçağa binmesi engellenebilir miydi ya da güvenlik boşluğu neredeydi?

Detroit’teki saldırı girişiminden sonra ortaya çıkan bu sorular, Avrupa Birliği ülkelerini de harekete geçirdi. Alınacak yeni güvenlik önlemlerini ispanya’nın Toledo kentinde görüşen AB içişleri bakanları çıplak tarayıcı olarak da adlandırılan vücut tarayıcıları üzerinde duruyor. Ancak bu konuda Birlik üyeleri arasında farklı görüşler var. ingiltere ve Hollanda gibi bazı ülkeler bu tarayıcıların kullanılmasını istiyor.

Bazı ülkeler ise bu konuda çekimser. Almanya içişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise çıplak tarayıcılar ilişkin tavrını ortaya koymuş ve öncelikle bazı sorunların giderilmesi gerektiğine işaret etmişti. Söz konusu tarayıcıların mahremiyeti koruması ve sağlık açısından zararsız olması gerektiğini belirten Alman içişleri Bakanı, ancak bu kriterler yerine getirildiğinde uygulamaya geçilebileceğini belirtmişti.

Benzer kaygıları taşıyan AB’nin Adalet ve Temel Haklarından sorumlu Komisyon Üyesi Viviane Reding de görüntülerin değerlendirme sonrası hemen silinmesini istiyor. Vücut tarayıcıları konusunda Avrupa Parlamentosu’nda da direnişle karşılaşılması olası. AP milletvekilleri daha 2008 yılında, vücut tarayıcıları ile ilgili bir öneriyi reddetmişti.

BİLGİ PAYLAŞIMI KONUSU

içişleri bakanları, bilgi paylaşımına ilişkin düzenlemeleri de gözden geçiriyor. Bu nedenle AB bakanlarının toplantısına ABD iç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano da katılıyor.

Zira ABD de AB ülkelerinden özellikle uçak yolcularına ilişkin daha fazla bilgi istiyor. 2004 yılından bu yana, AB ve ABD arasında Bilgi Paylaşımı Anlaşması yürürlükte. Bu anlaşmayla vize bilgileri ve örneğin uçaktaki yiyecek maddelerine dair çeşitli bilgiler iletiliyor.

Şimdi iki kıtanın delegeleri, yolcuların kişisel bilgilerinin de değiş tokuş edilmesi üzerinde pazarlık ediyor.

MÜNİH HAVAALANINDA PANİK

AB ve ABD’de yeni güvenlik önlemleri üzerinde tartışılırken, bu kez de Münih Havalimanı’nda dün akşam korku dolu saatler yaşandı.

Münih Havaalanı’nda kimliği belirsiz bir kişinin dizüstü bilgisayarında patlayıcı madde parçaları bulunduğu haberi üzerine, havaalanında yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Polis, bilgisayarın sahibinin kim olduğunu bulmaya çalışıyor. Bu nedenle havaalanının tüm güvenlik kameraları gözden geçiriliyor.

Münih güvenlik şirketinden Ludwig Schneider, şu bilgiyi verdi:

"Kamera kayıtları var. Bu nedenle sadece söz konusu kişinin bir erkek yolcu olduğunu ve tahminen iş seyahatine çıkan bir kişi olduğunu söyleyebilirim."

Şüpheli yolcu, bilgisayarını güvenlik kontrolü için verdiğinde, patlayıcı madde alarmı çalmaya başladı. Schneider, yolcunun beklemek yerine kaçmayı tercih ettiğini belirtiyor:

"izin almaksızın bilgisayarını aldı ve uzaklaştı. Görevliler onu takip ettiler ancak yakalamayı başaramadılar."

Timetürk

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika