spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

AB’den dünyaya emisyonları azaltalım çağrısı

Seçtiklerimiz

Avrupa Komisyonu’nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas, tüm dünyadaki havacılık standartlarını belirleyen Birleşmiş Milletler kurumu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO), havacılıktan kaynaklanan hava kirliliğini azaltmaya yönelik Avrupa Birliği öncülüğünde bir sistem teklif etmeye hazırlanıyor.

Kallas’ın sözcüsü, ‘Bir çözümün yakın olduğunu düşünüyoruz. Gerçekten küresel bir anlaşmaya uzun zamandır ihtiyacımız var ve dünya da haklı olarak bir anlaşmaya varılmasını bekliyor’ dedi.

Ancak ABD, Hindistan ve Çin gibi bazı ülkeler tüm dünyayı kapsayacak bir emisyon sistemine sert bir şekilde karşı çıkmış ve Brüksel’in bu sistemi kendi başına uygulamaya koyma planları da geçtiğimiz yıl ticari savaş tartışmalarını gündeme getirmişti.

Plan çerçevesinde AB hava sahasını kullanan tüm havayollarının ‘kirletme izinleri’ satın alması gerekecekti.

Ancak ICAO’nun 36 üyesinin 26’sı bu plana karşı çıkmış ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini öne sürmüştü.

Avrupa havacılık sektöründen pek çok temsilci de bu planla milyarlarca dolar zarara uğrayacaklarını binlerce kişinin işinden olacağını savunmuştu.

Gelen bu tepkiler üzerine AB, Emisyon Ticaret Sistemi’ni (ETS) havacılık sektörünü de kapsayacak şekilde genişletme planını askıya almıştı.

Avrupa Komisyonu, diğer ülkelerin de benzer bir vergi terimesi halinde geri adım atmayı kabul etmişti. Yeni teklif çerçevesinde havayollarının, yalnızca AB hava sahasını kullandıkları ölçüde vergiye tabi olmaları öngörülüyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika