Çin sadece uçak sayısını arttırmakla kalmadı, aynı zamanda teknolojik kabiliyetlerini de genişletti. Çin Hava Kuvvetleri, ABD’nin F-22 Raptor ve F-35’lerine rakip olacak 5. Nesil savaş uçakları inşa etti. Bu gelişmelerle birlikte Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri, ABD’ye rakip olacak savaş uçakları konusunda iddialı hale geldi.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF), 20 yılı aşkın bir süredir savaş uçakları konusunda ABD ile aynı seviyeye gelmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin F-22 Raptor ve F-35’leri dünyada çok güçlü bir konuma ulaşmışken, PLAAF Beşinci Nesil olarak adlandırılan savaş uçaklarını geliştirerek Amerika Birleşik Devletleri ile aynı seviyede olmak için elinden geleni yapmaya hazır görünüyor.
Çin, Tayvan’a savaş ilan etti ve bunun sonucunda hem Tayvan’ın bölgesel savunmasını bastıracak hem de topraklarını ve işgal gücünü ABD ve bölgesel müttefiklerinin olası askeri tepkilerine karşı koruyacak kadar büyük bir hava gücüne ihtiyaç duyuyor.
ABD’NİN F-35’İNE RAKİP OLACAK!
Çinli savaş planlamacıları PLAAF’taki uçak sayısını arttırmakla kalmadı, aynı zamanda teknolojik kabiliyetlerini de geliştirdi. Bu bağlamda Çin, ABD’nin güçlü savaş uçakları F-22 Raptor ve F-35’e rakip olacak bir dizi Beşinci Nesil savaş uçağı inşa etti. Pek çok teknoloji analisti Çin’in Beşinci Nesil avcı uçaklarının Amerika’nınkiler kadar iyi ya da gizli olmadığını savunuyor.
Ancak bunun dışında Çin’in ürettiği hiçbir şeyin mükemmel olması gerekmiyor. Eğer yeterince iyilerse, bu ne kadar güçlü olduklarının bir göstergesidir.
Eski Maoist doktrin olan “kendine has bir niteliği olan nicelik” burada eski aksiyom olan “coğrafya kaderdir” ile güzel bir şekilde birleşiyor. Gerçekten de Çin’in Kuzey Hint, Güney ve Doğu Çin Denizlerine ve Tayvan’a yakın coğrafi konumu Çin’in elini güçlendirmektedir.
ÇİN’İN SAVAŞ UÇAKLARI F-22 RAPTOR’DAN DAHA GÜVENİLİR
Çin’in uçaklarının Amerika’nınkiler kadar gelişmiş olmaması ne yazık ki Çin için bir dezavantajdır, ancak en büyük avantajı Çin’in uçaklarının ABD’nin savaş uçaklarını konuşlandırabileceğinden, onarabileceğinden ve değiştirebileceğinden çok daha güvenilir, hızlı ve kolay değiştirilebilir olmasıdır.
Örnek olarak F-22 Raptor’u ele alırsak, Pentagon tarafından yürütülen her savaş oyunu senaryosunda, az sayıda Raptor’un konuşlandırılması bile Çin kuvvetleriyle yapılacak bir savaşı Amerika’nın lehine çevirebilir.
Ancak bu savaş uçaklarından sınırlı sayıda var. Ve önceki nesil savaş uçaklarından daha fazlasını yapabilseler de, çok daha fazla sayıda Çin savaş uçağıyla karşılaştıklarında eninde sonunda vurulacaklardır. Dahası, Çin’in gizli savaş uçağı envanteri Amerika’nınkini geçecektir.
F-35, F-22 KADAR İYİ BİR HAVADAN HAVAYA SAVAŞ UÇAĞI DEĞİL
ABD ordusunun eskiyen dördüncü nesil savaş uçağı filosunun yerine tercih ettiği F-35’in ise pek çok sorunu var gibi görünüyor.
Birincisi, Çin bu savaş uçağının detaylı şemalarını 2005 yılında Titan Yağmuru olarak bilinen bir siber operasyon sırasında çaldı. Uçağı kopyalamak ve ona karşı önlem almak için yeterli zamanları vardı.
Ancak eski Başkan Barack Obama 2009 yılında maliyetlerden tasarruf etmek için F-22’nin üretim hattını durdurdu. ABD hava filosunun elindeki F-22 sayısı, on yıl kadar sonra altıncı nesil savaş uçağı hazır olana kadar sahip olacağı en yüksek sayıdır.
F-35’İN ÜRETİMİ VE BAKIMI ÇOK PAHALI
F-35, üretimi ve bakımı çoğu Çin uçağından çok daha pahalı bir uçaktır. Uçak gövdeleri Amerika’nın sınırlı endüstriyel kapasitesinin savaş zamanında yerine koyabileceğinden daha hızlı kaybedilirse, bu varlıklar kaybedilir ve Amerikan savunmasında stratejik zayıflıklar yaratılır.
Çin, toplumunu ve ekonomisini Batı’nın ekonomik yaptırımlarına karşı korumak için titizlikle çalışmakla kalmamış, aynı zamanda sanayi üssünün Batı ile herhangi bir çatışmadan etkilenmemesini sağlamak için başta Rusya olmak üzere yakın güçlerle bağlar geliştirmiştir.
ÇİN ABD’Yİ TAYVAN’DA YENEBİLİR!
Çin’in hala zayıf yönleri var. Ancak Çin’in devasa hava filosu ve hedeflerinin Çin kuvvetlerine yakınlığı gibi özel durumlarda Çin, Tayvan üzerindeki bir hava savaşında ABD ittifakını yenebilir. Tayvan üzerindeki Amerikan hava hakimiyetinin olası kaybıyla birlikte, Çin işgali Tayvan’ın savunucularına karşı istediğini yapmakta özgür olacak ve ABD önemli bir müdahalede bulunmadığı sürece Tayvan işgal süresince Batılı müttefiklerinden uzakta izole olacaktır. Çin’e karşı gerilimi tırmandırması pek olası değildir.