Sivil havacılığın dünya genelinde emniyetli ve düzenli bir şekilde işlemesi amacıyla 1944 yılında kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), 1992 aldığı bir genel kurul kararı ile kuruluş tarihi olan 7 Aralık'ı 'Uluslararası Sivil Havacılık Günü' olarak ilan etmiştir.
Sivil havacılık alanında güvenilir, etkin, şeffaf ve tarafsız bir şekilde düzenleme ve denetleme yaparak uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin en üst düzeyde gerçekleştirilmesi amacıyla dünya genelinde 190 ülke ICAO’ya bu yetkiyi vermiştir. Bu çerçevede, birliğe üye ülkeler havacılık faaliyetlerini milli mevzuatlarının yanısıra ICAO’nun belirlediği kural ve standartlar çerçevesinde yürütmektedir. Toplumların kendisine verdiği yetkiyle küresel toplumun en geniş çapta temsil edildiği ICAO, bu yıl 65. yıldönümünü kutlamaktadır.
ICAO’nun kurucu üyesi olan Türkiye, üyelikten kaynaklanan yükümlülüklerini en üst düzeyde yerine getirmeye gayret göstererek sivil havacılık alanında büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Bildiğiniz gibi, 2002 yılında sadece Türk Hava Yolları (THY) tarafından 2 merkezden 25 noktaya yapılan tarifeli iç hat seferleri, bugün; 6 havayolu işletmesi tarafından 7 merkezden toplam 45 noktaya gerçekleştirilmektedir. Bu havaalanlarımızdan yapılan uçak seferleri iç ve dış hatlarda 79 milyon’a ulaşmış, havayolu işletmelerimizin sahip olduğu uçak sayısı son beş yıl içinde iki kat artarak 300’e yükselmiştir.
Türk sivil havacılığında yaşanan bu gelişmelere paralel olarak Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)'nun ICAN'09 Havacılık Müzakereleri Konferansı da 28 Eylül-02 Ekim 2009 tarihlerinde 64 ülkeden 250 katılımcının iştirakiyle İstanbul'da düzenlenmiştir.
Konferans çerçevesinde Türkiye, 34 ülke ile ikili havacılık müzakerelerinde ve görüşmelerde bulunmuş, ICAO üyesi ülkeler arasında yaklaşık 200 ikili havacılık müzakeresi yapılarak 50'nin üzerinde ikili hava ulaştırma anlaşması imzalanmış, böylece küresel havacılık sistemine önemli katkı sağlanmıştır.
Türk sivil havacılığı aynı zamanda Bölgesel İşbirliği Toplantıları ile bulunduğu coğrafya üzerinde pek çok anlaşma yaparak ICAO’nun temel hedeflerinden olan uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği temelinde küresel havacılık sisteminin sürdürülebilir büyümesine de önemli bir görev üstlenmiştir.
KEİ, D-8, TRACECA, AKDENİZ, AFCAC ve T-MAG olmak üzere sivil havacılıkta işbirliğini içeren altı tane uluslararası oluşumun temelini atan Türkiye, Karadeniz, Balkanlar, Ortadoğu, Akdeniz, Afrika ve Asya ülkeleriyle yaptığı bu işbirliği paktları ile sadece bölgenin değil dünyanın da sivil havacılıkta kilit ülkesi konumuna gelmiştir.
Üye ülkelerin sivil havacılığın her alanında işbirliği yapılmasını içeren bu anlaşmalar, küresel havacılık sistemine yaptığı katkının yanısıra Türkiye’nin bölgesinde uçak bakım ve eğitim merkezi olma hedefinin gerçekleştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.
Uluslararası arenadaki yerini, sivil havacılıkta kurduğu kıtalararası köprülerle güçlendirme hedefiyle yola çıkan Türkiye, izlediği bölgesel işbirliği politikasına paralel olarak ECAC, EUROCONTROL ve EASA gibi havacılık alanında kural ve düzenlemeleri yapan uluslar arası örgütlerin karar alma mekanizmalarına dahil edilme, yetkilendirme işlemlerinde akreditasyon alma, uluslar arası havacılık toplantılara ev sahipliği yapma gibi çok önemli başarılara imza atmıştır.
Sivil havacılığımızdaki büyük gelişmenin mimarı olan ve Bölgesel Havacılık Politikası çerçevesinde “Her Türk vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecektir” hedefinin gerçekleştirilmesini sağlayan Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’a, bu gelişmelere katkı sağlayan tüm sivil havacılık camiasına ve büyük bir özveriyle çalışan personelime en içten şükranlarımı sunuyor, 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü’nü kutluyorum.
Dr. Ali ARIDURU
Genel Müdür