spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Aselsan 1 Milyar Dolarlık Sözleşme İmzaladı

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin en büyük savunma şirketi Aselsan, Türk ordusuna alçak ve orta irtifa hava savunma sistemleri satışı için 721 milyon euroluk (1 milyar dolar) bir sözleşme imzaladı. Bu, bu yıl yerel bir şirkete verilen en büyük sözleşme oldu. 


Aselsan’dan yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın şirket ile ülkenin askeri tedarik kurumu olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasında 21 Haziran’da imzalandığı belirtildi. (Aselsan’ın alt yüklenicisi ve devlete ait olan Roketsan, füze alanında çalışmalar yapıyor. Her iki şirketin merkezi de burada bulunuyor. – Bu bölümler konuyla alakasız olduğu için parantez içine aldım.) 


Anlaşmaya göre Aselsan, programın düşük düzey ve orta irtifa bileşenleri için tüm radar, atış kontrol, komuta-kontrol ve iletişim sistemlerini geliştirecek. Füze başlıkları ve veri bağlantıları da ayrıca Aselsan tarafından geliştirilecek.


Açıklamada, "Türk ordusu en son teknolojiyle geliştirilmiş ve etkili bir hava savunma sistemine sahip olacak. Bu sistemlerin Türkiye’de üretilip geliştirilmesi maliyetleri azaltacaktır." denildi.


Aselsan alçak irtifa hava savunma sistemi sözleşmesinin 471 milyon euro, orta irtifa hava savunma sistemi sözleşmesinin de 250 milyon euro değerinde olduğunu açıkladı.


Askeri tedarik konusunda Türkiye’nin nihai karar vericisi olan Savunma Sanayi İcra Komitesi, Aselsan ile sözleşme görüşmelerini başlatmak için yaklaşık bir yıl önce SSM’yi görevlendirilmişti. 


Diğer yandan Amerikan, İtalyan, Fransız, Rus ve Çinli şirketler de, Türkiye’nin milyarlarca dolarlık uzun menzilli, orta ve yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemleri için yarışıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika