Ancak eskiden pasaportlar başvuru gününden itibaren 24 saat içinde alınabiliyordu. Ayrıca parmak izi işlemleri düşünüldüğünde başvurunun bir iki dakika sürmesi de biraz hayalci bir yaklaşım olarak görünüyor.
Toplantıdan notlar
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, pasaportun hem vatandaşlar hem de devlet için bir itibar ve saygınlık konusu olduğunu belirterek, "yeni uygulama suç ve terörle mücadelemize ve dolayısıyla iç güvenliğimize de katkı sağlayacaktır" dedi.
Bakan Atalay, e-pasaport uygulamasına geçilmesi nedeniyle, Bilkent Otel Kongre Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.
Bakan Atalay, pasaport ve kimlik belgesi üzerinde uzun süredir çalışmalar yaptıklarını anımsatarak, pasaporttaki çalışmanın sonuçlandırıldığını ve dünden itibaren yeni pasaport uygulamasının vatandaşların hizmetine sunulduğunu ifade etti.
Yeni kimlik belgesi pilot uygulamasının da Bolu’da devam ettiğini hatırlatan Bakan Atalay, "Kasım ayına kadar bu uygulama bitecek, ondan sonra da hedefimiz gelecek yıl başından itibaren çok fonksiyonlu yeni kimlik belgesi hizmetini de vereceğiz" dedi.
Türkiye’nin büyük ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu belirten Bakan Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hareketli bir nüfusumuz var, milyonlarca vatandaşımız her yıl yurt dışına yoluculuk yapıyor, bunların bir kısmı eş dost akraba ziyaretidir, resmi ziyaret, gezi amaçlı ziyaretler, pek çok gerekçe ile büyük bir hareketlilik var. Vatandaşlarımızın pasaportlarını sadece sınır kapılarında, hava alanlarında geçiş yapmaya yarayan belgeler olarak görmüyoruz, bu pasaportlar yurt dışındaki vatandaşlarımızın elinde sürekli kullanılan bir kimlik belgeleridir. Bilindiği gibi pasaportlar günümüzde herkes tarafından kabul edilen çağdaş ve teknik standartlara uygun olarak düzenlenmesi özellikle de taklide ve tahribe izin vermeyen güvenlik özelliklerine haiz belge niteliği taşıması çok önemlidir. Özellikle de pasaport hem bizim yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için hem de devletimiz için bir itibar ve saygınlık konusudur. Esasen bu vatandaşlığı simgeleyen belgelerin hepsi aynı özelliği taşıyor, bu manada biz bu hizmeti değerli görüyoruz, giriş çıkışlarda başka ülkelerde uluslararası standartlarda teknik özellikleri güçlü bir belgenin olması bizim için gerçekten çok önemliydi."
Dün başlayan e-pasaport uygulamasını, Türkiye’nin dışa daha da açılması ve ulusal çıkarları doğrultusunda çağdaş dünya ile bütünleşme çabasını destekleyici yeni bir hamle olarak görmek gerektiğinin altını çizen Bakan Atalay, "Başlattığımız yeni uygulama, yüksek güvenlikli pasaportla beraber, sınır kapılarında elektronik kontrol ve kayıt mekanizmalarını da içeren entegre bir sistemdir. Yeni uygulama suç ve terörle mücadelemize ve dolayısıyla iç güvenliğimize de katkı sağlayacaktır. Türk e-pasaportlarındaki yüksek güvenlik özellikleri içeren uygulamaları, örgütlü sınır aşan suçlar ve teröre karşı kararlı ve etkin mücadelemizin başarısını daha da artıracağına inanıyorum" dedi.
Bakan Atalay, yeni uygulama ile Türkiye’nin, üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüne olan yükümlülüğü de yerine getirdiğini kaydetti.
Yeni pasaportların randevu sistemi ile 2-3 gün içerisinde alınabildiğine değinen Bakan Atalay, bu kapsamda kurulan çağrı merkezi ve internet sitesinin 24 saat süreyle hizmet verdiğini söyledi.
Atalay, yeni uygulamanın hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederken, kullanımdaki pasaportların ise 2015’e kadar geçerliliğini koruyacağını sözlerine ekledi.
Bakan Atalay, konuşmasının ardından başvuruda bulunan bazı gazetecilere yeni pasaportlarını teslim etti.
Toplantıda Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru da yeni pasaportlar ve başvuru koşulları hakkında bilgi verdi.
Pasaportların neden pahalı olduğu ve uygulamalardaki adaletsizlik konularıyla ilgili ise hiçbir açıklama yapılmadı.