spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Basit bir gerekçe ile izin verilmedi

Seçtiklerimiz

Gazipaşa Havalimanı’na iniş yapmak isteyen özel uçağa izin çıkmadı. Gazipaşa Havalimanı bu kez, işletmeler açısından önem arz eden ve tüm havacılık bilgilerini içeren Havacılık Enformasyon Yayını (AIP) engeline takıldı. Ukraynalı müşteriyi Türkiye’ye getirmek için Tahe Havacılık’tan Gulfstream 150 tipi özel bir jet kiralayan Türk Broker şirketi, temsil gözetim hizmetini Gözen Havacılığa verdi. Uçuş izni almak için başvuruda bulunan Gözen Dispatch, beklenmedik bir cevapla karşılaştı. DHMİ’nin yayınladığı AIP’ye göre, 5 bin 700 kilogramın üzerindeki hava araçlarının, Gazipaşa Havalimanı’na iniş yapabilmesi için en az 5 iş günü öncesinden izin alınması gerektiğini öğrenen yetkililer, aksi takdirde uçuşun gerçekleşemeyeceği bilgisini aldı.
 
MÜŞTERİ VAZGEÇTİ

Kiraladığı uçağın maksimum kalkış ağırlığı 11 bin 839 kilogram olan Türk Broker şirketi, bir başka uçak kiralamak için arayışa girdi. Bu kez de müşteri kararından vazgeçti. Gazipaşa Havalimanı trafiğinin artırılması için çabalar sürerken, özel jetlerin ilginç gerekçeyle uçuşlarını yapamaması tepkilere neden oldu. 

 
İŞTE DHMİ’NİN RAPORU

DHMİ’nin yayınladığı AIP’de şu ifadeler yer alıyor:

“Gazipaşa Havalimanı’na operasyon düzenleyecek hava araç işleticilerinin, Gazipaşa Havalimanı’na operasyon için taahhüt formunda (bk. Ad 3ltfg 8vewww.shgm.gov.tr/download/gazipaşa.doc) belirtilen kriterleri karşılamaları ve bu formu, planlanan uçuş zamanından en geç 5 iş günü öncesinde SHGM’ye ulaştırmış olmaları ve SHGM’den uçuş müsaadesi almaları gerekmektedir. Ancak maksimum kalkış ağırlığı (MTOW) 5 bin 700 kilogramın altında olan hava araçları ile yapılacak olan operasyonlar ve Icao Annex 6 bölüm 2’de tanımlanan genel havacılık operasyonları kapsamında ruhsatlandırılmış işletmeler tarafından yapılacak olan operasyonlar bu gerekliliklerden muaf olup, bu operasyonlar kaptan pilot sorumluluğundadır.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika