spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Berliner Flughafen, İcra Kurulu Başkanı ve Ticaret Müdürü – Prof Dr Rainer Schwarz

Seçtiklerimiz

S: 2011’de yeni havaalanınız olan Berlin Brandenburg International’a sahip olacaksınız. Bu yeni havaalanının hedefi nedir?

C: Gücümüz, birçok çeşitli müşteriye sahip olmaktan geliyor, yani, sadece Lutfhansa’ya değil, bizim en büyük müşterimiz ve Avrupa Kıtası içinde merkez sistemi gibi küçük bir şey kuracak olan Air Berlin’e sahip olmamızdan bahsediyorum. Düşük fiyatlı uçaklarımız, easyJet’imiz, Ryanair’imiz var.

 

Ryanair çok mükemmel bir iş başarıyor, çünkü geçen yıl içinde trafiğini ikiye katladı. Özellikle şu anda ekonomik kriz içinde olmamıza rağmen, hala %100’den fazla büyümeye devam ediyor. Ayrıca Germanwings’imiz var, yani, her şey ortada, müşterilerimiz %50’si düşük ücretli uçaklarda ve diğer %50’si tarifeli uçaklarda ve uzun mesafelere de sahibiz.

 

Yeni havaalanıyla ve özellikle de bu bölgede bir ilk olacak olan terminalin yeni alt yapısıyla, taşıma ihtiyacını karşılayabileceğiz, böylece, daha verimli bir trafiğe sahip olabileceğimizi ve küçük bağlar kurarak daha çok kıtalar arası uçuşa sahip olacağımızı düşünüyorum.

S: Bu bir noktadan bir noktaya olan güzergahlara ağırlık verdiğinizi mi gösteriyor?

C: Hayır, sadece bir noktadan bir noktaya değil. Bizim büyüme şansımızın daha fazla yolcuyu etkilememize dayandığını düşünüyoruz, yani bunu başarmak küçük bir merkez inşa etmekten geçiyor.

S: Şu andaki toplam taşıma trafiğinin yüzdesi nedir?

C: Terminalimiz taşıma trafiğinin %20’sini kapsayabilecek genişlikte.

 

S: BBI için aynı mı olacak?

C: Evet, aynı olacak.

S: Lutfhansa’nın Star Aliiance’in bir üyesi olması sizin için önemli mi?

C: Bence, BBI açıldığında, Lufthansa, müttefikleriyle birlikte, Berlin’de bulunacak. En azından yakın vadedeki planlarına baktığımızda onlardan duyduğumuz şey bu.

S: Bu Lufthansa için üçüncü bir küçük merkez olacağı anlamına mı geliyor?
C:
Zamanı geldiğinde, Lufthansa’nın da Berlin’den uzun mesafeli trafiği başlatacağını düşünüyorum.

S: Düşük ücretli uçaklara ayrılmış düşük ücret terminallerini sadece Avrupa’da değil, Asya’da da gördük. BBI’de de buna benzer bir şey başlatmayı düşünüyor musunuz?

C: Hayır, şu anda sahip olduğumuz şey basit bir havaalanı kavramı değil, bizim ayrıca her havaalanının bir terminale ait olması anlamına gelen bir çatı kavramımız var, ama, çok farklı alanlarımız var. Örneğin, düşük ücretli uçaklara ayrılmış bir alan anlamına gelen iskele bağı adı verilen bir yer. Asıl iskele tarifeli ve uzun mesafe trafiğine ayrılmışken, burası istediği şeye sahip olan bir alan.

S: Daha önce 2012’de yayılımların %50’sini azaltacağınızdan bahsetmiştiniz. Geçen hafta IATA AGM 2020’ye kadar etkisiz CO2 yayılımını gerçekleştireceğimizi belirtti. Bu sizin bu zaman süresi içinde başarabileceğiniz bir rakam mı?

C: Biz daha da fazlasını yapacağız çünkü şu andan başlayarak 2012’ye kadar, üç havaalanını kapatarak ve yeni bir tane açarak, ayrıca, terminallerde tüm yeni teknikleri kullanarak, karbon dioksit yayılımını %50’ye kadar azaltacağız.

S: Havaalanların başarmaya çalıştığı diğer bir amaç sivil gelir. Yeni havaalanının amacı nedir?
C: Bizim bir havaalanı şehrimiz olacak ve amacımız satışlarımızın %50’sinin sivil kazanç olarak elde edilmesi.

S: Gelecek yıllarda Berlin’in Almanya’nın başkenti olması gerçeği trafiği daha çok etkileyecek mi?

C: Geçen sene sahip olduğumuz daha güçlü olan gelişmemiz sayesindeki rakamlara göre çoktan etkiliyor ve ayrıca bu sene de aynı şey geçerli. Geçen beş yıl boyunca devam eden bir yönelme var ve bunun asıl sebebi, Berlin’in gittikçe daha çok büyümesi ve Almanya’nın başkenti olması durumudur. Bonn’dan Berlin’e doğru yer değiştiren hükümet, şimdi, normalde hükümetin çevresinde olan tüm insanların Berlin’e taşınması anlamına gelen görevi üstlendi ve bu, bu kadar güçlü trafik rakamlarımızın olmasının temel sebebidir.ATN

Air News Times / Seçil DUMANOĞLU


İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika