1996 yılında inşaatına başlanan ve bu güne kadar bir türlü mesafe kat edilemeyen Bingöl Havaalanından hala ses seda çıkmazken Bingöl’e bir havaalanına ne kadar çok ihtiyaç olduğu havaalanı olmadan satılan bilet sayısıyla ortaya çıkıyor. Bingöl’den mevcut bir havaalanının olmamasına rağmen günde ortalama 70 tane uçak bileti satılıyor. Dört havayolu şirketinin acentesi olan Bingöl’de yaz aylarında ise bu rakam 100’ü geçiyor. Bingöl’de bulunan 4 havayolu şirketinin acenteleri özellikle yaz aylarında Bingöl’den her gün bir uçak kalkabilecek şekilde yolcu çıktığını belirttiler. Bingöl’de havaalanı olmamasına rağmen çevre illerdeki havaalanlarını kullanıp seyahat etmek isteyen günde yaklaşık 70 yolcu çıkıyorsa, havaalanının Bingöl’de olması bu rakamı katlayacağı mutlaktır.
Bir havaalanının Bingöl’e ne kadar gerekli olduğu bu tablodan açıkça belli oluyor. Havaalanı olmadığı halde günde ortalama 70 bilet satılıyorsa havaalanı olması halinde bu bilet sayısının ne kadar artacağını siz değerli okurlarımızın yorumuna bırakıyoruz. Acente temsilcileri havaalanı olmadan çevre iller vasıtasıyla uçak seyahatini tercih eden vatandaşların yanında direkt Bingöl Havaalanından uçmak isteyen yolcu sayısında daha çok artış olacağını düşünüyor.
Yatırımcıların gelmeme bahanesi ulaşım sorunu
Sık sık Bingöl’e yatırımcı gelmiyor söylemleriyle çok defa karşılaşmışızdır. Yatırımcılar yatırım yapacakları yerlerin ulaşım ağına önem verirler. Bingöl’de ulaşım ağı havaalanının olmamasıyla adeta yatırımcıları şehirden uzak tutuyor.
2 bin 300 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki stol tipi havaalanı yıllardır ödeneksizlik nedeniyle inşaatı yarım kalmıştı. Yapımına 1996 yılında başlanan ve 2000 yılında ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kalan havaalanı inşaatı hakkında son günlerde bir çok spekülasyon da oluştu. Geçtiğimiz hafta sonu Bingöl’e gelen AK Parti Bingöl Milletvekilleri çıkan bu spekülasyonların yersiz olduğunu söyleyerek havaalanının yapımı için her türlü fedakârlığı yaptıklarını söylemişti. Vekiller havaalanı inşaatını Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesi için bakanlıkla görüşme içinde olduklarını söylemiştiler.
HAVAALANI ENCÜMENE TAKILMIŞTI
1995 yılında ihale edilen ve İl Özel İdare bütçesinden sağlanan parayla sürdürülen Bingöl Havaalanı inşaatının DHMİ yatırım programına alınması için 2000 yılında çalışma başlatılmıştı. Özel idare imkânlarıyla havaalanının bitirilmeyeceği inancıyla, inşaatın DHMİ yatırım programına alınması konusu dönemin encümenleri tarafından uygun bulunmamıştı. Eğer o zaman encümen üyeleri kararı onaylamış olsalardı belki de bugün havaalanı ulaşıma açık olacaktı.
Bingöl’ün ekonomik kalkınmasını, sosyal ve kültürel aktivitesinin canlanmasını olumsuz yönde etkileyen etmenlerden en önemlisi ulaştırma ağının yetersizliğidir. Bingöl İlimizin diğer illerle bağlantısını sağlayan, devlet karayolları ve demiryoludur. İl sınırları içinden geçen devlet karayolları ağı 2 ana arterden geçiş imkânı vermektedir. Bunlardan birincisi Elazığ-Bingöl-Muş devlet karayolu batıdan doğuya, ikincisi ise Erzurum-Bingöl-Diyarbakır devlet karayolu da kuzeyden güneye geçiş imkânları vermektedir. Ancak, bu yolların standartları düşüktür; oldukça dar, virajlı, banketsiz ve genelde de bariyersiz olmaları, güvenli ve hızlı ulaşım imkânı vermemektedir.
Özellikle kış aylarında karayollarında ulaşım aksamaları katlanarak artmaktadır. Bu yolların kısa ve hatta orta vadede standart hale getirilmesi, ilin dağlık ve engebeli arazi yapısı ve yüksek maliyeti nedeniyle mümkün görülmemektedir.
Bingöl İlimiz, karayolu açısından önemli bir ulaşım sorunuyla karşı karşıyadır ve yakın gelecekte de böyle olmaya devam edecektir. Bunun nedeni, karayolu yapımındaki yüksek maliyettir. Bu nedenle, Bingöl’ün ulaşım sorununun kısa vadede belli ölçüde çözümlenmesi, ancak havayolu taşımacılığının hizmete sokulmasıyla mümkün olabilecektir.
Bingöl’e en yakın havaalanı Muş Havaalanıdır ve bu da, Bingöl’e 114 kilometre uzaklıktadır. Gerek önemli kent merkezlerine ve gerekse komşu illere olan karayolu ulaşımı çok zaman almaktadır. Ağır kış şartlarında ulaşım süresi daha da artmakta ve aksamalar olmaktadır.
Bingöl, Ankara’ya 904 kilometre uzaklıktadır ve karayoluyla ancak 12 saatte gidilebilmektedir; yine, İstanbul’a 1 312 kilometre uzaklıktadır ve karayoluyla ancak 18 saatte ulaşılabilmektedir; Diyarbakır’a 4 saat, Elazığ’a ise 2 saat uzaklıktadır. İlde havaalanı olmadığından, ulaşım, Elazığ-Muş-Diyarbakır ve Erzurum üzerinden yapılmakta, bu da 3-4 saati bulmaktadır; ağır kış şartlarında bu süre bir günü bile bulabilmektedir.
Havaalanının hizmete girmesiyle, ulaştırma ve haberleşme sektöründe istihdam imkânı yaratılmış olacaktır; nitelikli insan gücü ve girişimciler için ilin cazibesi artacaktır; sermayenin il dışına çıkışı frenlenmiş olacak, yatırımcılar il yöresinde yatırım imkânı bulacaktır. Havaalanının yapımı, ulaştırma hizmetlerinde, bölge içinde çok geri kalan Bingöl’ün yeterince pay alamadığı inancında olan yöre insanını memnun edecektir.
Bingöl Valiliğince, 27 Aralık 1995 tarihinde havaalanı ihalesi yapılmıştır; 26 Şubat 1996′da yer teslimi yapılmış ve yüklenici firma, 21 Haziran 1996 tarihinde havaalanı inşaatına başlamış ve havaalanı macerası günümüze kadar gündemden düşmeden gelmiştir