spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Boeing mühendislerinin yaptığı kağıt uçak dünya rekorunu kırdı

Seçtiklerimiz

En uzağa uçan kağıt uçak rekoru el değiştirdi… Üç havacılık mühendisi tarafından tasarlanan kağıt uçak tam 88 metre gitti.

Kağıt uçakla en uzağa uçuş rekoru Nisan 2022’de 77 metre ile Güney Kore’de Güney Kore’deki 3 kişi tarafından kırılmıştı. Bundan önce rekor ise on yılı aşkın bir süredir kırılamamıştı.

Şimdi bir süredir yeni bir rekor var: 88.318 METREoeing’de sistem mühendisi olarak çalışan ve 88 metre ile kâğıt uçak rekorunu ele geçiren Dillon Ruble “Bu, havacılıkla ve prototip tasarlama hakkında düşünme ile bağlantılı” diyor.

Ruble, yine Boeing’de mühendis olan Garrett Jensen ve havacılık mühendisi Nathaniel Erickson ile birlikte çalışmış. Üçlü, Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde havacılık ve uzay mühendisliği ile makine mühendisliği eğitimi almışlar.

Ekip, çok sayıda prototip oluşturup test etmek ve aerodinamik üzerine yaklaşık 500 saat çalışmış. Yani bu başarının aylar süren bir çabanın ardından geldiğini söylüyorlar. Mühendisler son tasarımlarını 2 Aralık 2022’de test ettiler ve rekor Ruble’nin üçüncü atışında kırıldı.Jensen “Önceki rekoru kırmak için çok fazla planlama ve beceri gerekiyordu” diyor.

Ekip, rekor kırmak için hıza odaklanan ve sürtünmeyi en aza indiren bir uçak tasarımı üzerinde çalışmış. Çeşitli hipersonik uçaklardan, ses hızını aşan araçlardan, özellikle de NASA X-43A’dan ilham alan ekip, “Mach 5” adını verdikleri kağıt uçağı yapmış.

Ekip, kağıt uçağı nasıl fırlatacakları konusuna da kafa yormuş.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika