spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Salı, 19 Kasım 2024

Borsalar 24 günde Eridi.

Seçtiklerimiz

Dünya borsaları son 24 günde 10 trilyon dolar eridi. Borsalarda yaşanan bu bir yıllık kayıp toplam değerinin üçte birine denk geldi. Bazı analistler bu durumu “Borsalar dibi gördü. Bu alım için fırsat” diye yorumladı.

Dünya borsaları yatırımcının güven kaybı sonucu çekilme eğilimine girmesiyle birlikte 24 günde 10 trilyon dolar eridi. Bunda da hükümetlerin, merkez bankalarının ve finans gurularının şirket kayıplarına ve işsizlikteki artışa çözüm bulamayacağı inanışı etkili oldu. Borsalarda yaşanan bu bir yıllık kayıp toplam değerinin üçte birine denk geldi.

Borsaların en kötü yılı

Bu yılı en kötü yıl olarak tamamlaması beklenen MSCI endeksinin 2008 yılındaki daralması yüzde 48’i bulurken kaybı da 660 milyar doları gördü.

1931’den bu yana en büyük daralmayı yaşadığı yılı geçiren The Standard&Poor’s 500 endeksinin yıllık erimesi ise yüzde 40’ı aştı. S&P 500 endeksi en büyük darbeyi Lehman Brothers’ın çöküşünden yedi. Endeksin 15 Eylül’de yaşanan çöküşün ardından yaşadığı kayıp yüzde 26’ya ulaştı.

İngiliz FTSE 100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 25 değer kaybetti.

Japon Nikkei’nin yıllık erimesi yüzde 37’ye ulaştı.

Alman Dax’ın bu yıl yaşadığı düşüş ise yüzde 29’u buldu.

Hisseler dibi gördü mü

Hisselerdeki bu düşüş bazı analistlere göre henüz dibi görmedi. Ancak bazı analistler de yaşanan bu durumun dip noktası olduğuna dikkat çekerek, “Bundan sonra borsalar yeniden değer kazanma eğilimine girecek. Bugünkü durum alım için bir fırsat” yorumu yapıyor. Societe Generale’in analistlerinden Albert Edwards, “Böyle durumlarda piyasalar dalgalı bir seyir izler. Bu dalgalanma içinde dibi gördük. Şimdi yeniden yükselme eğilimi görülecek. Düşüşlerin ardından bugün Avrupa’da hisseler gerçekten çok ucuz” dedi.

43 milyar dolarlık darbe

Borsalar son yılların en büyük kayıplarını yaşarken Hedge fonlar da bundan nasibini alıyor. Yatırımcıların geçtiğimiz ay hedge fonlardan çektiği tutarın 43 milyar doları bulduğu belirtiyor. ABD’li Hedge fonların yıl sonuna kadar varlıklarının yüzde 15’ini elden çıkartması bekleniyor. AB’deki hedge fonların çıkışının ise yüzde 25’i bulması öngörülüyor. Geçtiğimiz hafta likidite sıkıntısı yaşadığı söylentisi üzerine dünya piyasalarını sarsan ABD’deki en büyük hedge fonlardan biri olan Citadel Investment Group’un kurucusu Kenneth Griffin bu iddiaları yalanlayarak, “Hayatımda hiç böyle panik bir atmosfer görmedim” dedi. Griffin, Citadel’in henüz kullanmadığı 8 milyar dolarlık banka kredisi olduğu ve varlığının yüzde 30’unu nakitte tuttuğunu dile getirdi.

Kriz domino etkisiyle Türkiye’ye de ulaştı

İNGİLİZ Daily Mail gazetesinin haberine göre ABD’nin ardından Avrupa’ya kayan ve daha çok gelişmiş ülkeleri etkileyen kriz gelişmekte olan ülkelere ulaştı. Türkiye, Rusya, Pakistan, Macaristan, Ukrayna, İzlanda ve Güney Kore’ye ulaşan kriz, bu ülkelerde hem borsaları hem de para birimlerini olumsuz etkiliyor. 10 milyar dolarlık borç hacmini dolduran Türkiye’nin IMF ile görüşmeyi sürdürdüğünü dile getiren gazetenin, krizin etkilerini domino taşına benzettiği haberde, “Yatırımcı Rusya’dan vazgeçiyor. Pakistan IMF’den 5 milyar dolar kredi almaya çalışıyor. İzlanda IMF ve Norveç’in kendisi kurtarmasını bekliyor. Kriz artık tüm ülkeleri vuruyor” denildi.

Amerika sigorta şirketlerini kurtaracak

ABD’de finans şirketlerini kurtarmaya yönelik olarak çıkartılan 700 milyar dolarlık paketin finans devlerinden sonra sigorta şirketlerinine de kaydırılaması bekleniyor. ABD’nin en büyük 100 finans kuruluşu ve sigorta şirketini bir araya getiren The Financial Services Roundtable adlı organizasyon da Hazinenin yardımın kapasitesini artıracağı söylentileri ortaya çıkar çıkmaz lobi yapmaya başladı. Ağırlıklı olarak hayat sigortası şirketlerinin oluşturduğu bir grubun da hafta başında kurtarma paketinden yararlanabilmek için Hazine’ye başvuruda bulunduğunu belirtiliyor. Bu gelişmeler sigorta şirketlerinin hisse değerlerinde doping etkisi yarattı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika