spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Çarşamba, 16 Nisan 2025

Bu işbirliği tartışılır

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin İsrail’le askeri alanda yaptığı işbirliği Gazze katliamının ardından yeniden gündeme geldi. 1994’te Başbakan Çiller’in imzaladığı anlaşmadan sonra hızlanan yakınlaşmada, milyarlarca dolarlık askeri ihaleler İsrail’e verildi. Türkiye en son, İsrail’den 10 İnsansız Hava Aracı (Heron) satın aldı ve askeri istihbarat alanında 167 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Türkiye, yıllardır Filistin’e bomba yağdıran İsrail’in pilotlarına da Konya’da uçuş eğitimi veriyor.
 
Gazze’de kadın, çocuk, demeden Filistinlileri katleden İsrail’in, savaş sanayiini ayakta tutan ülkelerden biri Türkiye. İhale alamadığı için iflas etme noktasına gelen İsrail’in milli savunma firması IMI (İsrail Aerospace Industries) Türkiye’nin verdiği ihalelerle krizi aşarken, M-60 Tankları ile F-4 ve F-5 savaş uçaklarımızın modernizasyonu da bu ülkeye verildi.
 
668 MİLYON $’LIK TANK FİYASKOSU
 
Savunma Sanayii’nde Türkiye’nin en önemli partneri olan İsrail’le yapılan anlaşmalardan en çok bellekte kalanlardan biri M-60 Tanklarının modernizasyonu oldu. Başbakan Bülent Ecevit’in başında bulunduğu koalisyon, 668 milyon dolarlık 170 M-60 A1 tank modernizasyonu ihalesini İsrail IMI firmasına verdi. İhale daha önce aynı firmaya 1 milyar 35 milyon dolara verilmeye çalışılmış, ancak olayın basına sızması üzerine İsrail firması geri adım atarak teklifini düşürmüştü. İsrail’in modernize ettiği tanklardan bir türlü verim alınamaması üzerine ihale, ‘668 milyon dolarlık fiyasko’ olarak nitelendirildi.
 
F-5 UÇAKLARINDA İSRAİL ISRARI
 
1995’te de 54 F-4 savaş uçağının modernizasyonu ihalesi de İsrail’in IAI firmasına 632 milyon dolara verildi. Testler sırasında ortaya çıkan elektronik sistemlerdeki arızalar iki ülke arasında sorun oldu. Son 2 F-4, arıza nedeniyle Hava Kuvvetleri tarafından kabul edilmedi. İsrail firması arızanın giderileceği konusunda güvence verince teslimat sağlandı. F-4 uçaklarındaki yaşanan soruna rağmen F-5 uçaklarının modernizasyonu da yine bu ülkeye verildi. Türkiye 48 adet F-5 savaş uçağının modernizasyonu için İsrail’e 80 milyon dolar ödedi.
 
YAKINLAŞMAYI ÇİLLER BAŞLATTI
 
Türkiye’yi İsrail’in en iyi müşterisi yapan ilişkilerin temeli eski Başbakan Tansu Çiller tarafından atıldı. 1994’te imzalanan Savunma İşbirliği Anlaşması’ndan sonra Türkiye, İsrail’le milyar dolarlık ihaleler verdi. İki ülke arasında en fazla anlaşma Çiller’in Başbakan, Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olduğu 1994-97 yılları arasın imzalandı. Necmettin Erbakan’ın Başbakan, Çiller’in hükümet ortağı olduğu Refahyol döneminde ise İsrail’le yapılan Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması ile uçakların modernizasyonu dönemi başladı. Son olarak, İsrail’in Gazze’yi vurduğu 27 Aralık Cumartesi günü İsrailli iki firmanın Türkiye’den 141 milyon dolarlık ihaleyi kazandığı açıklandı.
 
Geciken Heron’lara 183 milyon dolar
 
PKK terör örgütüyle mücadelede kullanılmak üzere İsrail’den 15 milyon dolara 2 İnsansız Hava Aracı, Heron kiralandı. İnsansız Hava Aracı İhalesi’ni de yine İsrail firması aldı. 10 adet Heron için İsrail’e 183 milyon dolar ödendi. 2008 Mayıs ayında teslim edilmesi beklenen Heron’lar önce Ağustos’a sonra Kasım ayına ertelendi. Teslim edilen 10 Heron uçağının testi Hava Kuvvetleri’nde yapılıyor.
 
Pilotlarını da eğitiyoruz
 
Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşma askeri eğitim alanında da sürüyor. Gazze’ye bomba yağdıran İsrail’in pilotları Konya’daki askeri üsde ğetiliyor. İsrail, pilotlarının eğitimi için Türk hava sahasını da kullanıyor.
 
Gazze’de denedi Türkiye’ye satacak
 
Kara Kuvvetleri Komutanlığı füze sistemleri ihalesine teklif veren firmalar arasında, Gazze’de katliam yapan İsrail’den iki firma da bulunuyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı tesis ve birliklerinin nokta savunmasının sağlanması amacıyla yapılan Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemleri ihalesinde yarışacak, yerli ve yabancı firma ve şirketler belirlendi. İsrail’in Gazze’yi vurduğu füzeleri üreten 2 şirket de listede. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nca açılan ihalede çağrı dosyası alan firmalar arasında dünyanın önde gelen yabancı şirketleri de bulunuyor. Daha önce ilan edilen takvim gereği, 19 Şubat 2009 yılında son tekliflerin alınacağı ihalede 11 yabancı, 19 Türk firma yarışacak. Yabancılar arasında Gazze’de katliama imza atan İsrail’den de iki firma bulunuyor. Rafael Advanced Defence Systems ve IAI’nın ürettiği füzeleri İsrail ordusu da kullanıyor. İhalede AKSA, ASELSAN, Havelsan, Otokar gibi yerli firmalar ile Diehl Defeence (Almanya), Raythoen Company (ABD), Thaüles Air Defence (İngiltere) gibi yabancı firmalar yarışacak. YENİŞAFAK

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika