Türkiye’nin “Müşterek Nakliye Uçağı – A400 M” projesinde de ortağı olduğu İspanyol EADS CASA taahhütlerini yerine getirmeyince, Türkiye’nin yasaklı listesine girdi. CASA “yedek parçayla ilgili olarak” yasak listesine alındı.
CASA, Türkiye’de düşen uçakları ile biliniyor. Türkiye, CASA uçaklarını 2001’de tanımaya başladı. 2001’de arka arkaya iki CASA uçağı düştü, toplam 37 şehit verildi. İlk kaza Ocak 2001’de yaşandı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı CASA CN235 tipi uçak Kayseri’de düştü, 3 kişi şehit oldu. İkinci olay 4 ay sonra gerçekleşti.
Diyarbakır’dan havalanan, ‘bordo bereliler’in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra Malatya’da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. CASA uçağında 34 şehit verilmesi Türkiye gündeminde aylarca tartışıldı. CASA CN235 uçaklarının alımını içeren Meltem-1 projesinin ardından, bu uçakların “deniz karakol uçağı” olarak modifiye edilmesini içeren Meltem-2 projesi başlatıldı.
Uçak mühendislerinin ve Savunma Sanayi Denetleme Kurulu’nun “CASA CN235 uçakları deniz karakol uçağına çevrilirse sorun çıkar. İstenilen konfigürasyonu bu uçaklar kaldıramaz” uyarılarına karşın uçaklar alındı. 6 Eylül 2002’den bu yana projenin bitmesi bekleniyor.
Meltem-1 projesinde 147 milyon dolara alınan 9 adet CASA CN235 uçağının, deniz karakol uçağına dönüştürülmesi için başlatılan Meltem-2 projesinin bedeli 390 milyon dolar olarak belirlendi. Ancak, maliyetin yarım milyar doların üzerine çıktığı öne sürülüyor.
CASA uçaklarıyla ilgili bu gelişmeler yaşanırken, Milli Savunma Bakanlığı bu kez EADS CASA firmasını Türkiye’nin açtığı ihalelere girememesi için yasak listesine aldı. CASA firmasının “yedek parçayla” ilgili olarak yasaklandığı belirtildi.
EADS CASA, Müşterek Nakliye Uçağı – A400 M projesinde de Türkiye ile ortak.