spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Çin’in ilk yerli üretim yolcu uçağı tescil edildi

Seçtiklerimiz

Çin Sivil Havacılık İdaresi, sivil havacılık sektöründe en yaygın kullanılan uçak tipi olan “orta mesafe” yolcu uçağının uçuşa uygunluğunu teyit eden “tip lisansını” verdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, lisans sürecinin tamamlanması vesilesiyle şirket yetkilileri ile başkent Pekin’de bir araya geldi.

Şi görüşmede, Çin’in dünyada daha iddialı olabilmek için bilim ve teknoloji merdiveninde yukarılara çıkması gerektiğini belirtti. “Uzun dönemli stratejilere odaklanmalıyız. Gerçek duruma uygun pratik hedefler koymalı, doğru teknik rotayı seçmeli ve tek tek, adım adım uygulamalıyız” dedi.

Devlete ait Çin Ticari Uçak Şirketinin geliştirdiği dar gövdeli yolcu uçağının ilk teslimatlarının bu yılın sonunda yapılması planlanıyor.

Bu gelişmeyle, ABD’Lİ BOEİNG ile Avrupalı AİRBUS şirketlerinin egemenliğindeki küresel yolcu uçağı pazarında Çin’in pay sahibi olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

C919’un ilk test uçuşu 14 Mayıs’ta Şanghay şehrindeki Pudong Havalimanı’nda yapılmıştı.

Uçak 36 metre kanat genişliğine, 39 metre uzunluğa ve 12 metre kuyruk yüksekliğine sahip. Ayrıca 192 yolcu kapasitesi ile 5.555 km’ye kadar uçuş menzili mevcut.

“Boeing 737” ve “Airbus 320” muadili olarak tasarlanan tek koridorlu yolcu uçaklarından 5’inin bu yıl içinde ilk kez China Eastern Havayollarına teslim edileceği açıklanmıştı.

Üretici şirket, uçak için bugüne dek 28 hava yolu şirketinden toplam 815 adet sipariş alındığını bildirdi.

C919 yolcu uçağının başarılı bir şekilde geliştirilmesi ve tip sertifikasının alınması, Çin’in bağımsız olarak dünya standartlarında büyük yolcu geliştirme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika