"7. D-8 Sivil Havacılık Çalışma Grubu Toplantısı" sonuç bildirisinde, toplam nüfusu 1 milyar olan ve yaklaşık 250 milyon yolcu potansiyeline sahip D-8 ülkeleri yolcularının büyük kısmının Avrupalı şirketler tarafından taşındığına dikkat çekilerek, bu alanda D-8 şirketlerinin payının artırılması için sivil havacılıkta işbirliğinin pekiştirilmesi gerektiği, bu amaçla üye ülkelerdeki uçuş kısıtlamalarının kaldırılmasının en önemli gelişmelerden olacağı belirtildi.
Türkiye’nin öncülüğünde kurulan D-8 ülkeleri Sivil Havacılık Çalışma Grubu ve Genel Müdürler Toplantısı’nın 7’ncisi Bangladeş’in başkenti Dakka’da yapıldı.
D-8 Genel Sekreterliği’nden edinilen bilgiye göre, Türkiye’yi Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici’nin temsil ettiği toplantı iki gün sürdü. Toplantıya üye ülkelerden Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır ve Nijerya’nın sivil havacılık yetkilileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Toplantı sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, toplam nüfusu 1 milyar olan ve yaklaşık 250 milyon yolcu potansiyeline sahip D-8 ülkelerinin 200 milyar doları aşan havacılık sektörü bulunduğu hatırlatıldı. D-8 ülkeleri yolcularının büyük kısmının Avrupalı şirketler tarafından taşındığına işaret edilen bildiride, bu alanda D-8 şirketlerinin payının artırılması için sivil havacılıkta çalışmaların sürdüğü ve işbirliğinin yeni açılımlarla pekiştirilmesi gerektiği ifade edildi.
"Bu amaçla üye ülkelerdeki uçuş kısıtlamalarının kaldırılması en önemli gelişmelerden olacaktır" denilen bildiride, "Eğer uçuş kısıtlamasını kaldıran bir ‘Open Sky Projesi’ uygulanabilirse hem D-8 ülkeleri sivil havacılığına hem de bu ülkelerin turizmine katkı açısından çok büyük bir başarı elde edilecektir. Konuyla ilgili ilerleme sağlanması için üye ülkeler ortak irade beyan etmişler, ikili ve çoklu anlaşmalara açık olduklarını vurgulamışlardır" ifadelerine yer verildi.
Sonuç bildirgesinde, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Mutabakat Zaptı’nın imzalanması ve D-8 ülkeleri arasında var olan sivil havacılık mutabakat zaptının da daha aktif şekilde uygulamaya konulması için çalışmaların başatılması kararı da yer aldı.
Siyasi iradenin katılmasının işbirliğinin gelişmesinde en önemli etken olduğunun dile getirildiği toplantıda, sivil havacılık, denizcilik ve turizmi kapsayan 2013 veya 2014’te ulaştırma bakanları toplantısının yapılması da kararlaştırıldı.
Ayrıca "Ticari Konular", "Emniyet ve Güvenlik", "Hava Seyrüsefer ve Hava Trafik Yönetimi" ve "Eğitim ve Kapasite Oluşturma" başlıkları altındaki görev güçleri toplantıda, yaptıkları çalışmaları, şu ana kadar gelinen işbirliği aşamalarının raporlarını sunarken, D-8 sivil havacılık yetkililerinin, bu raporlar ışığında çalışmaların daha verimli olabilmesi, çalışmalara yön verebilmesi için önümüzdeki 5-10 yılı kapsayan bir yol haritası hazırlamayı kabul ettiği belirtildi.
D-8 ülkeleri Sivil Havacılık Grubu
D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Grubu bugüne kadar sivil havacılık genel müdürlüklerinin katılımıyla 6 toplantı yaptı. 8-10 Eylül 2007’deki toplantıda imzalanan mutabakat zaptı ile D-8 ülkelerinin işbirliği alanlarına sivil havacılık da dahil edildi.
Türkiye’nin öncülüğünde 1997’de ekonomik kalkınma ittifakı olarak kurulan D-8 grubu, Türkiye, Pakistan, Nijerya, Malezya, İran, Endonezya, Mısır ve Bangladeş’ten oluşuyor. Grubun daimi sekretaryası İstanbul’da bulunuyor.