Her biri alanında uzman hocaların geri dönmesiyle üniversitenin öğrenci sayısında da bin 200 artış oldu. Üniversiteyi tercih eden öğrenci sayısı ilk kez bu yıl 5 bin 500’ü buldu. Halen üniversitenin 14 bin kayıtlı öğrencisi bulunuyor.
Üniversitenin eski yönetiminden baskı gördükleri gerekçesiyle batı illerindeki üniversitelerin kadrolarına geçen bilim adamları, yeni yönetimin ricasıyla eski görevlerine geri döndü. Öğrenci kayıtları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyen DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, gazetecilerin sorularını cevapladı. Diyarbakır’da öğrenci sayısının düşüklüğüne değinen Sır, Selçuk ve Çukurova Üniversitesi’yle aynı dönemde açılan Dicle’nin öğrenci sayısının düşündürücü olduğunu söyledi. Dicle’de 14 bin, Selçuk’ta ise 85 öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Sır, yönetime geldiklerinden beri aradaki uçurum gibi farkı gidermek için büyük uğraş verdiklerini söyledi.
Önceki yönetimin baskılarına üstü kapalı değinen Sır, “Ne yazık ki öğretim üyeleri kaçmışlardı, ayrılmışlardı. İnsan beyni biraz daha özgürlüğe doğru gidiyor. Buradan ciddi bir beyin göçü yaşandı. Buradan ayrılan öğretim görevlisi sayısı 160’ın üzerindeydi. Biz şimdi bunu tersine çevirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu. Üniversiteden ayrılan öğretim üyelerini mümkün olduğunca üniversiteye tekrar kazandırmaya çalıştıklarını dile getiren Sır, Diyarbakır’ı terk eden öğretim üyelerini tekrar getirme konusunda başarılı olduklarına inandıklarını kaydetti. Kaybettikleri kadar öğretim görevlisini üniversiteye kazandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Sır, “Sanırım şu an 136 öğretim görevlisini tekrar kazandırdık. Kimisi profesör kimisi doçent seviyesinde. Oldukça değerli öğretim üyelerini üniversitemize kazandırdık. Bunların katkısıyla öğrenci sayımız inşallah her geçen gün artacak.” ifadelerini kullandı.
85 BİN ÖĞRENCİ DİYARBAKIR’IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİR
Üniversitede 8 yıl önce 19 bin öğrencinin eğitim gördüğünü, bu sayının bugün 14 bin olduğunu kaydeden Sır, “Bir yıl içinde bin 200 öğrenci artışı sağladık. Bizimle aynı dönemde açılan Konya’nın 85 bin öğrencisi var. Bugün 85 bin öğrenci olsa Diyarbakır’ın çehresi değişir. İşyeri, lokantası, konaklama yeri doğal olarak farklı olur. Bizim en büyük çabamız burada öğretim üyesi ve öğrenci sayınını artırmaktır.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’da yeni bölümlerin açılacağını da anlatan Sır, Havacılık Yüksek Okulu açtıklarını bir yıl sonra öğrenci alacaklarını söyledi.
Sır, İletişim Fakültesi için de müracaatın yapıldığını belirterek, YÖK’ten ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay çıktığını sözlerine ekledi.