spot_img
spot_imgspot_img
11.2 C
İstanbul
Perşembe, 26 Aralık 2024

Eksi,Grev Şekli Havacılığa Yakışmadı

Seçtiklerimiz

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) eski Genel Müdürü Bilal Ekşi,  sendikanın grevi sonrasında meydana gelen gelişmelerin şirketin yeniden  hayata döndürülmesi amacıyla hazırlanan projeye aykırı olmasından dolayı  istifa ettiğini söyledi.

       

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) eski Genel Müdürü Bilal Ekşi “Benim  buradaki varlık sebebim ortadan kalkmış oldu. Ben bu projenin KTHY  menfaatlerine olduğuna inandığım için buradaydım. Proje ortadan  kaldırılmış olduğuna göre, bana düşen görev de istifa etmekti” dedi.
       
        KTHY’nin diğer rakipleriyle benzer maliyetlere sahip olması gerektiğini  kaydeden Ekşi, fiyatların at başı gittiği ve müşterilerin 5 liralık fark  için başka şirketle uçtuğu havacılık sektöründe maliyetlerin kontrol  altına alınmasının şart olduğunu, aksi takdirde şirketin varlığını  sürdürmesinin mümkün olmayacağını belirtti.
        İstifasını Çarşamba günü sunan ve KTHY Genel Müdürlüğü’nden dün  itibariyle ayrılan Bilal Ekşi, TAK muhabirine istifa gerekçelerini  anlattı.

       

‘AMAÇ İYİ NOKTAYA TAŞIMAKTI’

       

Bilal Ekşi, KTHY Genel Müdürlüğü’ne, şirketin içinde bulunduğu  sıkıntılı sürecin aşılması ve “milli bayrak” taşıyıcısının daha iyi  noktaya taşınabilmesinde Türkiye’nin nasıl bir destek vereceğinin  belirlenmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında Ocak 2010’da  atandığını söyledi.

       

Ekşi, KTHY’nin yeniden hayata dönüşü amacıyla hazırlanan projenin,  KKTC’nin bazı özel koşullarından dolayı hızla hayata geçirilemediğini ve  önlerine çıkarılan bazı engellerden dolayı elzem olan koşulların  uygulanamadığını belirtti.

       

Ekşi, “Kıbrıs’ın bir milli bayrak taşıyıcısı olacaksak, yapılması  gereken şeylerden ve bu ana projeden, gündelik birtakım kaygı ve  kararlarla veya 1-2 haftalık projeksiyonlarla vazgeçmemek gerekiyordu”  dedi

       

‘GREV ŞEKLİ HAVACILIÐA YAKIŞMADI’

       

Bilal Ekşi, Hava Sen’in “havacılığa pek de yakışmayacak şekilde” bir  gece yarısı greve gitmesi ve grevin arkasından meydana gelen olaylar  sonunda sendikayla imzalanan protokolün, “KTHY’yi yeniden hayata  döndürme projesine temelde aykırılıklar taşımasından dolayı istifasını  sunduğunu” söyledi. Ekşi, şöyle devam etti:

       

“Benim buradaki varlık sebebim ortadan kalkmış oldu. Ben bu projenin  KTHY menfaatlerine olduğuna inandığım için buradaydım. Proje ortadan  kaldırılmış olduğuna göre, bana düşen görev de istifa etmekti… Bu kararı  alan yöneticilerin bundan sonraki sürece ilişkin bir vizyonları mutlaka  vardır. KTHY inşallah bundan sonraki süreçte çok daha iyi noktada  olur.”

       

“BUNA 137 KİŞİ OLARAK BAKMAMAK LAZIM”

       

Bilal Ekşi, 137 kişinin işten durdurma ihbarlarının geçersiz  kılınması kararının istifasına etkisinin sorulması üzerine, bu kişilerin  hâlihazırda çalıştığını, işsiz kalmalarının söz konusu olmadığını  söyledi. Ekşi, “Buna 137 kişi olarak bakmamak lazım. KTHY’nin diğer  rakipleriyle benzer maliyetlere sahip olması gerekir. Dünya değişince,  sizin de değişmeniz gerekiyor veya değişen dünya sizi dışlar” dedi.

       

KTHY’nin CAS’tan aldığı hizmeti rakiplerinin 3 katı bir fiyata  aldığına işaret eden Ekşi, şöyle devam etti:

       

“Şimdi siz bir yandan biletinizle rekabet ederken, aldığınız  hizmetleri de 3 kat fazla almaya devam ederseniz, bu şirketin  yürütülmesi mümkün değil. Siz şu kararı vermek durumundasınız: Ya bu 137  kişi işini yapmaya devam etsin ama piyasa şartlarıyla devam etsin.  Bunun karşılığında şirket milli bayrak taşıyıcısı olmaya devam etsin.  Veya biz 137 kişiyi ve sendikayı mutlu edelim ve bunun yükünü Kıbrıs  Türk halkı taşısın.”

       

“DAHA AZ İNSANLA UÇAKLAR UÇURULABİLİR”

       

Maliyeti yükselten ana kalemlerden birisinin, rakiplerinden çok  yüksek olan personel gideri olduğunu kaydeden Ekşi, 750 kişinin  çalıştığı KTHY’nin, uluslararası kriterler göz önüne alındığında daha az  insanla işini yapabileceğini söyledi.

       

Ekşi, “Ya bu zararı millet karşılayacak, ya da insanlar piyasadaki  şartlarla çalışmaya, yaşamaya hazır olacak. Çünkü rakiplerimizin  çalışanları Kıbrıs koşullarında daha makul fiyatlarla çalışıyorlar. Biz  de maliyetlerimizi onların seviyesine çekmezsek, onlarla rekabet  edemeyiz” dedi.

       

Şirketin kara geçebilmesi için yapılabilecek daha çok şey bulunduğunu  kaydeden Ekşi, KTHY’nin satışını artırabilmesi için mutlaka bir network  taşıyıcıyla ilişkiye geçmesi gerektiğini söyledi. Ekşi, adanın izole  edilmesinden kaynaklanan zorlukların aşılabilmesi için Türkiye’deki  başka hava yollarıyla yakın ilişki içine girmesi gerektiğini belirtti.

       

“YÜKSEK MAAŞLI ÇALIŞANLAR…”

       

Bilal Ekşi, “personel giderinin oldukça yüksek olduğu şirkete son  dönemlerde yüksek maaşlı çalışan alınması” haberleriyle ilgili olarak  da, söz konusu kişilerle ilgili haberlerin çarptırılarak basına  yansıdığını söyledi.

       

Emeğinin piyasadaki karşılığının verilmesi halinde, en iyi insanın  işe alınabileceğine işaret eden Ekşi, “Bir bekçiye genel müdür maaşı  vermemeniz gerekiyor. Bekçi piyasada ne alıyorsa onu almalı. Bir müdür,  piyasada ne alması gerekiyorsa onu almalı. Ama siz bekçinize,  müdürünüzden fazla maaş verirseniz, o şirketi dünyayla rekabet  ettiremezsiniz” dedi. Ekşi, “bu dengelerin sendikalardan dolayı alt üst  olduğunu ve şirkette müdüründen fazla maaş alan çalışanlar bulunduğunu”  kaydetti.

       

‘HAVACILIKTA SENDİKALAR DAHA ANLAYIŞLI OLMALI’

       

KTHY’nin her an grev yapılabilecek şirket imajı vermesinin  güvensizlik yarattığını ve iş kapasitesini olumsuz etkilediğini kaydeden  Ekşi, havacılık sektöründeki sendikaların daha anlayışlı hareket etmesi  gerektiğini belirtti.

       

Ekşi, “Sendikalar, şirketin geleceğine ipotek koyacak, geleceğini  sıkıntıya sokacak hal ve davranışlarda bulunmaması gerekiyor. Bu kısa  vadede çalışanların lehine görünse de uzun vadede hem çalışanların hem  de toplumun zararına sebep olabilecek bir şeydir” dedi.

       

Bilal Ekşi, sendikanın mutlaka olması gerektiğini ancak sendikanın  dünyayı görmesi ve “ne yaparsam bu şirket batar” diye düşünüp, bunu  yapmaması gerektiğini söyledi.
       
        Projeye ve THY’ye dönük eleştirilere de değinen Ekşi, sendikanın yayın  organının projeyi “Akritas Planı” olarak isimlendirdiğini kaydederek,  “Çalışanların temsilcisi olan sendikanın Türkiye’yi veya THY’yi böyle  bir benzetmeyle anmasını cehalet ve edepsizlik olarak görüyorum” dedi.
       
        AKRİTAS PLANI NEDİR?
       

        Akritas Planı, 1963 senesinin başlarında Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetînde  çoğunluğa sahip Kıbrıs Rumlarının, Kıbrıs Türklerini yönetimde  zayıflatarak daha sonra Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Yunanistan ile  birleştirmeyi amaçlayan plan. Enosis fikrinde olduğu gibi Yunanistan ile  Kıbrıs’ın birleşmesi şeklinde anılır

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika