spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Cuma, 18 Ekim 2024

Embraer Bandeirante: Brezilya Uçağı Operasyonunun 50. Yılını Kutluyor

Seçtiklerimiz

Bölgesel havacılığın simgesi ve modern Brezilya havacılık endüstrisinin öncüsü olan EMB 110 Bandeirante uçağı bugün (09 Şubat) operasyonunun 50. yılını kutluyor.

Modelin hizmete girişi, 9 Şubat 1973’te, ilk uçağın São Paulo kırsalındaki São José dos Campos’taki Embraer fabrikasında düzenlenen bir törenle Brezilya Hava Kuvvetlerine (FAB) teslim edilmesiyle gerçekleşti.

İlk teslimat, Brezilya’da bilim ve teknolojiyi yüksek değerli bir endüstriyel faaliyete dönüştürmeye yönelik stratejik bir vizyonun gerçekleştirilmesini simgeliyordu.

Bandeirante, Brezilya havacılığı için önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Ozires Silva gibi vizyonerlerin hayallerinden doğan uçak, Brezilya’nın entegrasyonunda önemli bir rol oynadı ve yıllar geçtikçe, uçsuz bucaksız ülkemizin tüm bölgelerinde çalışabilen çok yönlü, güvenli bir çift motorlu olduğunu kanıtladı.

Bu model, Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından son 50 yılda başarıyla kullanılan bir uçaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Tüm Brezilyalılar için bir gurur kaynağı olan havacılık sektörümüzün en büyük şirketini doğuran muzaffer bir ortaklığı temsil ediyor. Tebrikler Embraer,” dedi Brezilya Hava Kuvvetleri Komutanı Teğmen-Tuğgeneral Marcelo Kanitz Damasceno.

“Embraer ve FAB, uzun süredir devam eden stratejik ortaklar ve Bandeirante, önemli bir endüstriyel işbirliğinin başlangıcını tasvir ediyor. Uçak, dünya çapında bölgesel havacılığın gelişimi için bir kilometre taşı ve Brezilya havacılık endüstrisinin yurtdışındaki ilk ticari başarısıydı.

Dönemin yenilikçi bir projesinin sonucu olan sağlam ve çok yönlü Bandeirante, sivil ve askeri kullanıma yönelik versiyonlarda üretildi ve bugün pek çok birimin hala faaliyette olduğunu bilmek bizi gururlandırıyor” dedi Başkan Francisco Gomes Neto. ve Embraer’in CEO’su.

IPD/PAR 6504 havacılık projesi, Sao Paulo kırsalındaki Sao Jose dos Campos’taki Havacılık Teknik Merkezinde (CTA) tasarlandı ve 1965 yılında Havacılık Bakanlığı tarafından yetkilendirildi. İlk uçuş 22 Ekim 1968’de gerçekleşti ve uçağa Bandeirante adı verildi.

Geliştirme, 170 ulusal şirketin işbirliğine ve yüksek derecede kaliteye sahipti, böylece bileşenler, uçağın geliştirilmesi için talep edilen hassasiyete ulaştı. 1969’da Embraer’in kurulması, Bandeirante’nin ölçekli üretimi için endüstriyel bir yapı geliştirmenin yanı sıra ilk projeyi iyileştirmeyi amaçlıyordu.

Brezilya’nın muazzam büyüklüğünden dolayı Bandeirante, hizmet sağlamak ve ülkenin Amazon, Kuzeydoğu veya Ortabatı gibi ulusal topraklarının en farklı noktalarını birbirine bağlamak için tasarlandı. Model, sadece FAB’ın değil, aynı zamanda uçağın sivil versiyonunu sipariş eden Transbrasil ve VASP gibi Brezilya havayollarının da ihtiyaçlarını karşılamak için çoklu platform olarak geliştirilmiş ve farklı görev ve amaçlar için kullanılmıştır.

Bandeirante, segmente yönelik büyük boyutlu projesi sayesinde uluslararası pazarı hızla fethetti. Böylece 1975’te ilk askeri versiyon Uruguay’a ihraç edildi ve iki yıl sonra Fransız havayolu şirketi Air Littoral sivil versiyonun ilk uluslararası müşterisi oldu. Sonraki yıllarda Bandeirante, Kuzey Amerika bölgesel pazarında da bir referans haline gelecekti.

FAB’de Bandeirante, insan, kargo ve paraşütçü taşımak gibi çeşitli görevleri yerine getirdi ve ayrıca uçuş eğitimi ve testleri için kullanıldı. Öne çıkanlardan biri, Brezilya deniz topraklarında devriye gezmekten sorumlu olan Banderulha olarak bilinen arama, kurtarma ve keşif versiyonuydu.

Şu anda, FAB’ın Bandeirante filosu, pilot eğitiminde ilgili bir rol de dahil olmak üzere, ulusal bölgede farklı görevleri yerine getiriyor. Uçak aynı zamanda sağlamlığıyla da öne çıkıyor ve Amazon gibi uzak ve erişimi zor bölgelerde lojistik görevler ve insani yardım için kullanılabiliyor.

Çok yönlülüğü, Bandeirante’nin üretiminin neredeyse yirmi yıl sürmesini sağladı ve 36 ülkede 498 uçak teslim edildi. Bandeirante, kendi kategorisinde en çok satan uçaklardan biri haline geldi ve Brezilya’da ve dünya çapında bölgesel hava taşımacılığında yeni bir çığır açtı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika