spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Farklı uçuyoruz

Seçtiklerimiz

TÜM dünyanın çok büyük metropollerde özellikle trafik dolayısıyla iş adamlarının ve acil durumların kurtarıcısı olan helikopterler, Türkiye ’de de yeni heliportların (helikopter pisti) açılmasıyla daha çok fazla kullanılmaya başlandı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) heliportları teşvik etmesiyle sayıları sürat ile artan pistler, maliyetleri ve ulaşım süresini azaltarak fiyatların aşağıya inmesini sağlıyor. Bunun üzerine artık sadece iş adamlarının kullandığı vasıta olmaktan çıkarak, fotoğraf ve film çekimleri, geziler ve sıhhat gibi değişik alanlarda da tercih edilmeye başladı.

FİLOLAR BÜYÜDÜ

En son İspark’ın Kadıköy’de açtığı heliport, sektörde çok büyük hareketlilik yarattı. Sektör temsilcileri hem ulaşım açısından hem de park ve bakım maliyeti açısından helikopter ulaşımında heliport sayısının çok fazla mühim olduğunu vurgulayarak, pist sayısının artışının sektörde değişiklik yarattığını ifade etti . Trafik ve kullanım çeşitliliğin artmasıyla beraber özel havacılık şirketlerinin filolarındaki hava aracı sayısında da mühim artış gözleniyor.

GELECEK AÇIK

Koç Holding havacılık birimi olarak kurulan Setur’un İdare Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Üstün Özbey, Türk havacılık sektörü büyümesine dikkat çekerek, helikopterle yolculuk yapmanın lüks olmaktan çıktığını ortaya koyarak , “Şimdilerde üst segmentin tercih ettiği özel havacılık hizmetleri, zamandan tasarruf etmek, tarifeli uçak saatlerine bağlı kalmadan ve aktarmasız uçabilmek için lüks olmaktan çıkıp bir gereksinim haline dönüşmeye başladı. Kişiye özel uçuşu ekonomik olarak sunan ve günümüzde kullanımı sıklaşan bu hizmetin ilerki zamanlarda daha çok fazla tercih edileceğini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

YENİ GÖZDE DENİZ UÇAKLARI

Üstün Özbey, sektörün en tüm dikkatleri üzerinde toplayan alanın deniz uçakları olduğunu ortaya koyarak , “Yurdumuzun 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu düşünürsek deniz uçağı filomuzun olmazsa olmazı. Deniz uçakları, bilinirliği ve kullanımı en çok fazla artış gösteren havacılık faaliyetlerinden biri olarak konumlanıyor. Yaz aylarında vakitten tasarruf etmek ve bu kısa sürede aktarmasız ulaşım hizmetine sahip olmak isteyenler için en makul tercihin deniz uçağı olduğunu söylemeliyim” diye belirtti .

PİST YOKSA UÇUŞ YOK

Kaan Air Genel Müdürü Kemal Süler ise, pazarın büyümesinin heliport sayısındaki artışına bağlı olduğunu ortaya koyarak , “Biz bu açığı görerek 2012 senesinde Avrasya’nın ilk ve tek “Büyük Heliport”u olan Kaan Heliportu hizmete açtık. Bununla beraber helikopter kullanımının artmasına çok büyük katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Hava limanlarının artmasıyla uçak seferleri nasıl artış gösterdiyse helikopter kullanımının artması için heliportların sayısının artması lazım gelir . Bugün filonuzdaki helikopter sayısını 2 katına çıkartmak pazar payınızı da pazar hacmini de büyütmeye
yetmiyor” diye belirtti .

Tur fiyatlar

ÖZEL havacılık şirketlerinin “İstanbul Turu” olarak düzenlediği helikopter turları 15,30,45 dakika olarak sunuluyor. 15 dakikalık bir İstanbul Turu için yaklaşık olarak 100 Euro’yu fiyat belirlenirken, en çok altı kişinin katılabildiği bir saatlik tur için toplam fiyat yaklaşık olarak 2 bin Euro oluyor. Bir saatlik bir uçuş içerisinde film veya fotoğraf çekmek için ise en çok üç kişi olmak üzere yaklaşık olarak bin Euro’luk bir bedeli gözden çıkarmanız lazım geliyor .

Yeni heliportlar yolda

İSPARK, Kadıköy ve Üsküdar Kısıklı’da yapımı tamamlanan ve içlerinde yolcu bekleme salonlarının da yer aldığı modern pistleri hizmete açıttı. Şişli, Sütlüce, Kartal, Beykoz, İstinye ve Yenikapı pistlerinin ise proje çalışmaları devam ettiği biliniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika