spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Fransa’da yakıt sıkıntısı büyüyor

Seçtiklerimiz

Fransa’da emeklilik reformunu protesto eden petrol rafinerisi işçilerinin başlattığı grevler yakıt sıkıntısını giderek artırırken, Paris ve Lyon başta olmak üzere bazı kentlerde öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar meydana geliyor.

       

Eyleme katılan şoförlerin araçlarıyla yollara ve havaalanları girişlerine kurdukları barikatlar ulaşımı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Rafinelerdeki grevler ve yakıt depoları önündeki barikatlar yüzünden, ülkedeki benzin istasyonlarının dörtte biri sürücülere hizmet veremiyor.

       

İçişleri Bakanlığı, hafta başından bu yana çıkan olaylarda yaklaşık 1900 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

       

Yetkililer iki gün sonra başlayacak olan iki haftalık sömestr tatilini, özellikle lise öğrencilerinin yatışması için bir fırsat olarak görüyor.

       

Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, bugün basına yaptığı açıklamada, küresel krizden etkilenen Fransız ekonomisinin grevlerle birlikte daha fazla zorlanacağı uyarısına bulundu.

       

EÐLENCE SEKTÖRÜ DE ETKİLENİYOR

       

Grevler ve protesto eylemlerinin eğlence sektörünü de olumsuz etkilediği bildirildi.

       

Amerikalı pop yıldızı Lady Gaga, Paris’te vereceği iki konseri iptal etmek zorunda kaldığını duyurdu.

       

Gösterilerin nedeni olan emeklilik yaşının 60’dan 62’ye çıkartılmasını öngören yasanın ise bugün Senatoda kabul edilmesi bekleniyor. Tasarı daha önce meclisin alt kanadında kabul edilmişti. Muhalefet tasarıyı engellemek ve geciktirmek için 1000’i aşkın değişiklik önergesi sunmuştu.

       

Fransa’da hükümet, bütçe açıklarını gerekçe göstererek söz konusu tasarının yasalaşmasını istiyor. Hükümet, önümüzdeki 20 yıl içinde sosyal güvenlik sisteminin iflas etmemesi için 70 milyar avro tutarında kaynak yaratılması gerektiğini düşünüyor.

       

Yaklaşık 65 milyon nüfusu bulunan Fransa’da 16 milyon emekli var. Bu sayının 2020’de 18 milyona, 2050’de 23 milyona çıkması bekleniyor.

       

Hükümet reform yapmaması halinde, şu anda 32 milyar Euro olan açığın 2020’de 50 milyar Euro’ya, 2050 yılındaysa 100 milyar Euro’ya çıkacağı görüşünü dile getiriyor.

       

GREVLERE DEVAM ÇAÐRISI YAPILDI

       

Fransa’nın en büyük işçi sendikaları federasyonu CGT, üyelerine genel grevlere devam çağrısı yaptı.

       

CGT Başkanı Bernard Thibault, RMC radyo kanalına yaptığı açıklamada, ”Hükümet taleplerimiz karşısında duyarsız kalıyor. Gelecek hafta da geniş çaplı eylemlerimize devam etmemiz gerekir. Bu akşam sendika liderleriyle yapacağımız görüşmede, grevlere ve protestolara devam edilmesini isteyeceğiz”diye konuştu.

       

Emeklilik reformunu protesto eden petrol rafinerisi işçilerinin başlattığı grevler yakıt sıkıntısını giderek artırırken, Paris ve Lyon başta olmak üzere bazı kentlerde öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar meydana geliyor.

       

Eyleme katılan şoförlerin araçlarıyla yollara ve havaalanları girişlerine kurdukları barikatlar ulaşımı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Rafinelerdeki grevler ve yakıt depoları önündeki barikatlar yüzünden, ülkedeki benzin istasyonlarının dörtte biri sürücülere hizmet veremiyor.

       

Grevler ve protesto eylemlerinin eğlence ve turizm sektörlerini de olumsuz etkilediği bildirildi.

       

Sendikaların büyük tepkisini çeken yasa tasarısı, emeklilik yaşının 60’dan 62’ye çıkartılmasını ve tam emekli maaşı alma hakkının kazanılmasının 65’den 67’ye yükseltilmesini öngörüyor.

       

Mecliste kabul edilen ve senato gündemine gelen tasarının tamamının, bu akşam geç saatlerinde ya da yarın oylanması bekleniyor.

       

AA

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika