spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Pazartesi, 14 Ekim 2024

Hava Kargo Pazarı Rekor Kapasiteyle Büyümeye Devam Ediyor

Seçtiklerimiz

Hava Kargo Ağustos Ayında Üst Üste Dokuzuncu Ay Çift Haneli Büyüme Kaydetti

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 2024 Ağustos ayında küresel hava kargo pazarlarına ilişkin verileri yayımladı. Verilere göre, kargo talebi yıllık bazda %11,4 oranında arttı ve bu artış, üst üste dokuzuncu ayda çift haneli büyümeyi işaret etti. Uluslararası operasyonlarda ise talep %12,4 arttı. Bu güçlü performans, 2021’deki zirve seviyelerinden bu yana kaydedilen en yüksek seviyelere ulaştı.

Ağustos ayında kargo kapasitesi de yıllık bazda %6,2 oranında artış gösterdi. Bu artışın büyük bir kısmı, yolcu pazarlarının gücüyle %10,9 oranında artan uluslararası karın kapasitesinden kaynaklandı. Sektör genelinde kapasite tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

IATA Genel Direktörü Willie Walsh, “Hava kargo pazarlarında çok olumlu gelişmeler görmeye devam ediyoruz. Kapasitenin rekor seviyelere ulaşmasına rağmen getiriler, 2023’e kıyasla %11,7 arttı. E-ticaretin büyümesi ve deniz taşımacılığındaki kapasite sıkıntıları, bu güçlü performansın temel unsurları arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Bölgesel Performans:

  • Asya Pasifik: %14,6 talep artışı ile en güçlü bölgesel büyüme Asya-Pasifik’te kaydedildi. Bu bölgedeki Asya-Afrika, Asya-Avrupa ve Asya içi pazarlar sırasıyla %21,2, %18,4 ve %16,1 oranında büyüdü.
  • Avrupa: Talep %13,5 oranında artarken, özellikle Orta Doğu-Avrupa hattında %28,9 gibi dikkat çekici bir büyüme yaşandı.
  • Orta Doğu: %13,5’lik talep artışıyla Orta Doğu bölgesi, özellikle Avrupa ile olan ticaret rotasında güçlü performans sergiledi.
  • Afrika: Afrika havayolları, yıllık bazda %7,5 artış kaydederken, Afrika-Asya hattındaki talep %21,1 oranında arttı.
  • Kuzey Amerika: %4,8 ile diğer bölgelere kıyasla daha düşük bir büyüme görülmesine rağmen, Asya-Kuzey Amerika rotasında %9,3 artış kaydedildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika