spot_img
spot_imgspot_img
6.2 C
İstanbul
Pazar, 22 Aralık 2024

Havacılık sektöründe kaynaklar tükendi

Seçtiklerimiz

Covid-19 salgını etkisiyle yolcu kaybına uğrayan ve işleri durma noktasına gelen kimi şirketler, kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) son bulması nedeniyle  “ücretsiz izin” uygulamasına geçti.

Havacılık sektöründe tehlike çanları çalmaya başladı. Covid-19 salgını etkisiyle yolcu kaybına uğrayan ve işleri durma noktasına gelen kimi şirketler, kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) son bulması nedeniyle  “ücretsiz izin” uygulamasına geçti.

Bugüne kadar kendilerini finanse etme yoluna giden, ancak geçen sürede iç kaynaklarını da tüketen havacılık şirketleri, devlet tarafından gerekli destek sağlanmadığı takdirde ortaya çıkacak bu kaybın, sektörde çalışan yaklaşık 200 bin çalınanın kaybı olacağı görüşünde. Kaynakları da tükenen havacılık sektöründe sadece 2020 yılı zararının, yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu tahmin ediliyor.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Mehmet Nane, Türkiye’de faaliyet gösteren havacılık şirketlerinin, covid-19 salgınının etkilerinden ötürü çok zorlu bir süreç içine girdiğini söyledi.

KÇÖ uygulamasının 3 ay da uzatılmasını talep ettiklerini de vurgulayan Nane, “Turizmin ayakta kalabilmesi ve sezona hazır olabilmesi için bu desteğe ihtiyaç var. Havacılık şirketlerinin 2020 yılı zararı yaklaşık 5 milyar dolar. Önlemler alınmadığı takdirde bu kayıp, sektördeki 200 bin kişinin kaybı olacak” diye konuştu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgının her sektörü olduğu gibi havacılık sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Mehmet Nane, 1 yılı aşkın süredir havacılık sektöründe faaliyet gösteren  havayolu şirketleri, yer hizmetleri, terminal işletmecileri, ikram ve duty free ve güvenlik şirketleri gibi kuruluşların bu geçen sürede gelir yaratamadıklarını ve kendilerini  içeriden finanse etmek durumunda kalmaları nedeniyle sektörde artık kaynakların tükendiğini söyledi.

“Gelir yaratamadığımız bir ortamda sürekli  içeriden finanse ettiğimizden ötürü sektörde kaynak kalmadı. Taze kaynak ve girdi olmadığı için turizmin ayakta kalması ve hazır olabilmesi için bu desteğe ihtiyaç var. Bu kayıp sektörde 200 bin kişinin kaybı olacak.

Bugün itibarıyla firmalar ücretsiz izin ile ilgili açıklamalarını yapmaya başladı” diyen Nane, havacılık sektörünün yaklaşan turizm sezonu nedeniyle desteğe ihtiyacı bulunduğunu belirterek şunları söyledi:“Stratejik ve yarattığı katma değer açısından en önemli sektörlerden biri  ve turizmin ayrılmaz bir parçası.

Havacılığı değerlendirirken önümüzdeki turizm dönemini de işin içine katmakta fayda var. Geçen yıl mart ayında hükümetimiz hızlı şekilde tedbirlerini aldı. En önemli ve katma değer katan aksiyonlardan biri kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneği oldu.

Kısa çalışma ödeneğinin bu ay sonu itibarıyla bitiyor olması özellikle içinde bulunduğumuz sezonsal  durumun. Kasım-Nisan sezonu genelde zarar ettiğimiz, kaynaklarımızdan beslendiğimiz bir sezon.

Ancak pandeminin etkisiyle kaynaklar kuruduğu için, düşük sezonda kaynağımız kalmadı ve kısa çalışma ödeneği önemli hale geldi. Turizm sezonuna hazırlanmamız ve firesiz atlatmamız, geçen seneden daha iyi bir sezon yaşamamız için kaynak ve desteğe ihtiyacımız var. Bu yüzden kısa çalışma ödeneği çok önemli.

Bu desteği alamazsak sıkıntılar olacak.” KÇÖ 3 ay daha uzatılsınŞirketlerin gelir yaratamadıkları bir ortamda, sürekli iç finans kullanma yöntemini uyguladıklarını anlatan Mehmet Nane, ”Ne yazık ki, sektörde iç kaynak da kalmadı.

Taze kaynak ve girdi olmadığı için turizmin ayakta kalması ve hazır olabilmesi için bu desteğe ihtiyaç var. Bu kayıp sektörde 200 bin kişinin kaybı olacak. Bugün itibarıyla firmalar ücretsiz izin ile ilgili açıklamalarını yapmaya başladı.

Bu da istenmeyen bir durum çünkü çalışanlarımız bu kadar daha az gelire sahip olacak. Bununla bağlantılı olarak görüşlerimizi paylaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Ümitlerinin, mayıs sonu itibarıyla turizmin canlanmasıyla birlikte hiçbir çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmamak olduğunun altını çizen TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane, “ Aşılama çalışmaları planlandığı gibi gitmesi durumunda haziran ayından itibaren bir normalleşme başlamasını bekliyoruz.

Burada aslolan sektörün ayakta kalmasını sağlamak. Bu durumda çalışanlarımızla karşılıklı oturup el birliğiyle süreci yönetmemiz gerekiyor. Sektör ayakta kalmazsa çalışanlarımız şu an aldıkları ödenekleri de alamayacak.

O yüzden sektörün hep birlikte dayanarak bu süreci geçirmesi temennimiz. İnanıyorum ki mayıs sonu itibarıyla aşıların yapılmasıyla birlikte sezonumuz geçen seneden çok daha iyi olacak” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika