Kuzey Afrika ülkesi Fas, yaklaşık 1 milyar Euro’luk iş hacmi ile uzay havacılık ve savunma endüstrisinde önemli bir yatırım merkezi oldu.
Bu yıl 250 şirket, Aeromart Nagoya Fuarı’nda, Japonya’nın ötesinde küresel iş geliştirme ve son pazar eğilimleri doğrultusunda yoğun B2B toplantılarına katılmak amacıyla bir araya geldi.
Uçaklara olan talebin artmasıyla birlikte, havacılık endüstrisinde üretim Malezya, Filipinler ve Kuzey Afrika gibi gelişen ülkelere kaymakta. Buralar sektörün kilit oyuncuları haline dönüşmekte. Uçak ve motor sanayinin önde gelen firması Kawasaki, bu ülkelerin üretim maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabileceğine inanıyor.
Yukito Ikeda, Kawasaki Dış Üretim Müdürü: “Gelişmekte olan ülkeler, fiyat rekabetinde öne çıkarak, düşük maliyetli üretimle bizim için çok önemli bir alan haline geliyor.
Fakat özellikle Kuzey Afrika konusunda bilgi eksikliği içerisindeyiz. Bu nedenle oralarla daha fazla iletişim halinde olmak istiyoruz.”
Havacılık sektörü, Fas’ta yükselen bir endüstri. Fas Krallığı, bugünün rekabetçi pazarında avantajlı konuma gelmek isteyen Avrupa imalat şirketleri için 20 yıldan az bir sürede gözde havacılık merkezi haline geldi.
Fransız firması Daher, 2001 yılından beri Fas’ta ve yakında yeni bir üretim tesisi daha açacak.
Jean-Claude Mazzocco Daher Satışlar Müdür Yardımcısı:
“Üreticileri desteklemek ve daha fazla parça üretmek üzere, Tanca’da 2016 yılında kurulan tesislere 2018 başında yenilerini ekleyeceğiz.”
Boeing 2016 yılında Fas ile 1 milyar Amerikan doları tutarında bir anlaşma imzaladı. Yerel tedarikçilerle birlikte 8700 yeni iş alanı yaratacak bir ekosistem geliştirdi.
Euronews:
“Fas’taki havacılık sektörü yıllık yüzde 17’lik gelir artışı ile kanatlanmakta. Fakat Fas havacılık sektörü neden çekici hale geldi? Cevapları almak için Kazablanka’ya gidiyoruz.
Maliyet etkinliği bakımından, havacılık ve uzay şehirleri arasında 6. sırada yer alan Kazablanka, Safran, Thales ve Hexcel gibi uluslararası markaların konuşlandığı önemli bir kent. 4 yıldır Fasta uçak montajı alanında faaliyet gösteren Bombardier’i ziyaret ettik.
Stephen Orr, Bombardier Fas Genel Müdür Yardımcısı:
“Fas’ta artık “ekosistem” olarak adlandırdığımız şeyin bir parçasıyız. Farklı alanlardan çeşitli yatırımcı şirketlerin buraya yerleşmesinin gelecek için iyi bir işaret olduğunu düşünüyorum. Gelişmekte olan pazarlar, iyi eğitimli, yüksek kaliteli üretim kaynağı konusunda bizim ve müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu rekabetçiliği sunuyor.”
“IMA havacılık enstitüsünde sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücü için eğitim veriliyor. Bu yıl yaklaşık 1400 Faslı, dört havacılık ekosisteminde yer alan 130 şirketten birinde çalışma imkanına kavuşacak.
Bu firmaların önde gelenleri arasında Montaj, Elektrik Kablolama Ara Bağlantı Sistemleri (EWIS), Bakım, Onarım ve Revizyon Mühendislik (MRO) bulunuyor.
Ayrıca GIMAS (Fas havacılık endüstrisi grubu), daha fazla 3d baskıyı havacılık endüstrisine entegre etmek için bir yenilikçilik kümesi başlattı.
Karim Cheikh GIMAS Genel Müdürü:
“Bugün, sektör çeşitli kademelerde on bir bin kişiye istihdam sağlamakta. Önümüzdeki yıllarda zorlukların üstesinde, mühendislik okulları, araştırma geliştirme ve çok güçlü yenilikler kurarak gelebiliriz.”
İşsizlik oranının 2017 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9,3’e ulaştığı Kazablanka, ülkede istihdamı arttıracak havacılık sektörüne yeni tesisler katmayı, Endüstriyel İvme Planı’nın bir numaralı önceliği haline getirdi.
Moulay Hafid Elalamy, Fas Sanayi, Yatırım, Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanı:
“İki yeni tesisin açılışını yaptık. Birincisi jet motorları üretimi için, ikincisi ise uçak parçalarının montajlandığı tesis. 2030 yılına kadar 40 bine yakın donanım talebi olacak. Bu henüz ortaya çıkmamış bir şey fakat uçak imalatçılarının kullanıma hazır işlemsel cihazlara duyduğu ihtiyaç giderek artıyor. Açıkçası, kaliteli rekabetçi platformlar ve aynı zamanda büyük becerilere sahip mühendis ve insan kaynakları, aranan en önemli kriterler haline geldi.”