Baltık Havacılık Sektörü, BSR HyAirport Projesi ile Hidrojenle Enerji Geçişine Hazırlanıyor
Baltık Denizi bölgesinde, havacılık sektörünün yenilenebilir enerjiye geçişinin temelleri, önümüzdeki üç yıl içinde atılacak.
Resmi olarak başlayan “BSR HyAirport” projesi, İskandinavya, Baltık Devletleri, Polonya ve Almanya’dan 16 havaalanı, havayolu şirketi, araştırma kuruluşu ve teknoloji şirketini bir araya getiriyor. Bu projede, 24 İlgili Kuruluş ile birlikte çalışarak havacılığın geleceğini şekillendirmeyi amaçlıyorlar. Projenin çalışma paketleri, önümüzdeki üç yıl içinde hidrojenle çalışan uçuşların ön koşullarını oluşturmayı hedefliyor ve bu on yıl içinde Baltık Denizi bölgesinde ilk gösteri uçuşlarını mümkün kılmayı amaçlıyor.
AB, “BSR HyAirport”u, Interreg Baltık Denizi Bölgesi Programı aracılığıyla toplamda yaklaşık 3.8 milyon euro ile çeşitli ortaklar arasında dağıtılarak destekliyor. Proje, havacılıkta hidrojen teknolojisinin uygulamalarını kurmayı amaçlıyor. Başlangıçta gaz halindeki yeşil hidrojen, özellikle Baltık Denizi Bölgesi’nde uçuş bağlantıları için uygundur ve kısa mesafeli uçuşlar için bir yakıt olarak kullanılması hedeflenmektedir. Bu on yıl içinde, bu tür hidrojenle çalışan bölgesel uçaklarla düzenli hava trafiği beklenmektedir.
Proje ortakları, bu temel teknolojinin havaalanları ve havayolu şirketleri için uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla pratik çözümleri geliştirmeyi, test etmeyi ve değerlendirmeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda depolama, işleme ve yeşil hidrojenin sağlanması gibi zorluklara karşı hazırlık yapacaklar. Proje süresince partner havaalanları arasında, havayolları işbirliği ile gösteri uçuşlarını mümkün kılmak da hedefler arasında bulunmaktadır. Bu, hidrojenle çalışan uçakları işleme koyma özel gereksinimlerine hazırlıklı olmayı gerektirir.
Ayrıca, proje ortaklığı, hukuki çerçeveler, potansiyel yerel üretim de dahil olmak üzere, hidrojenin havaalanlarına taşınması, depolanması ve uçak yakıt ikmali gibi tüm tedarik zincirini ele alacaktır. Başka bir çalışma paketi ise havaalanlarında hidrojenin yer hizmetleri gibi hidrojenin ek kullanımlarını inceleyecek ve test edecektir.
“Hamburg Havalimanı Çevre Departmanı Başkanı” Jan Eike Blohme-Hardegen, “BSR HyAirport Projesi, bize havacılık endüstrisinin enerji geçişinde attığımız önemli bir adım. Hidrojenin düzenli kullanımı öncesi hala cevaplanması gereken birçok soru var. Bu soruları bulmaya kendimiz kadar bağlı olan ortaklarla yakın işbirliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz,” dedi.