spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Havadaki krize devler takıldı THY aldırmadı

Seçtiklerimiz

Küresel kriz havayolu seyahatlerinde talebi düşürdüğü için geçen yıl bazı küresel havayolu şirketleri zarar etti ya da kârlarında büyük düşüşler meydana geldi. Türk Hava Yolları’ysa ocak-şubat döneminde yolcu sayısını yüzde 9 artırdı.

ZARARLARI BÜYÜYOR

Hong Kong Havayolları Cathay Pacific, kriz yüzünden talebin gerilemesi ve yüksek petrol fiyatları nedeniyle 2008’de 1,1 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Almanya’nın en büyük havayolları şirketi Lufthansa’nın, geçen yıl kârı yüzde 65 düşerek 755 milyon dolar olmuştu. Şirket, 2007’de 2,16 milyar dolar kâr etmişti. İrlandalı havayolu şirketi Aer Lingus da önceki yıl 133 milyon dolar kâr etmesine rağmen, geçen yıl 136 milyon dolar zarar etti.

3.1 MİLYON YOLCU TAŞINDI

Küresel havayolu şirketleri zarar açıklarken THY’nin, ocak-şubat aylarındaki yolcu sayısı, yüzde 9 artışla 3,1 milyona çıktı. THY’den yapılan açıklamada, şirketin ocak-şubat dönemine ilişkin trafik sonuçlara yer verildi. Açıklamada, “Yolcu sayısı ocak/şubat 2008 döneminde 2,9 milyonken 2009’un aynı döneminde yüzde 9 artışla 3,1 milyona ulaşmış olup, dış hatlarda business class ve dıştan dışa transit yolcu sayılarında da sırasıyla yüzde 7,8 ve yüzde 51 artış sağlanmıştır” denildi.

Zorlu bir yıl olacak

Asya’nın üçüncü büyük havayolu şirketi Cathay Pacific’in Başkanı Christopher Pratt “kendini yüksek akaryakıt fiyatlarına zor ayarlayan havacılık sektörü şimdi de ciddi ekonomik gerilemeye uyum sağlamalı. Cathay Pacific 2009’un zorlu bir yıl olmasını bekliyor” dedi.

Yenişafak

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika