Hindistan, Yatırımcı Çekmek İçin Havalimanlarını Paket Halinde Özelleştiriyor
Hindistan hükümeti, kârlı ve zarar eden havalimanlarını birleştirerek yatırımcılar için daha cazip hale getirmeyi planlıyor. Bu özelleştirme girişimi kapsamında toplam 11 havalimanı bulunuyor ve bunların altısı şu anda zarar ediyor.
Özelleştirme planına göre, dört çift havalimanı birer kârlı ve birer zarar eden tesis olarak eşleştirilecek. Örneğin:
-
Lal Bahadur Shastri Uluslararası Havalimanı (VNS) Varanasi’de bulunuyor ve iki zarar eden havalimanı olan Kushinagar Uluslararası Havalimanı (KBK) ve Gaya Uluslararası Havalimanı (GAY) ile eşleştirilecek.
-
Biju Patnaik Uluslararası Havalimanı (BBI) ve Sri Guru Ram Das Jee Uluslararası Havalimanı (ATQ), sırasıyla Hubli Havalimanı (HBX) ve Kangra Havalimanı (DHM) ile birleştirilecek.
-
Raipur ve Tiruchirappalli‘deki havalimanları, sırasıyla Aurangabad ve Tirupati‘deki havalimanlarıyla eşleştirilecek.
Hindistan Havalimanları Otoritesi (AAI), şu anda ülke genelinde 125 havalimanını yönetiyor ve bu planı nihai hale getirerek bir ay içinde hükümet onayına sunmayı hedefliyor. Havalimanları, AAI’ye yolcu başına en yüksek gelir payını teklif eden yatırımcılara verilecek. Bu yöntem, gelir paylaşımında şeffaflığı sağlamayı amaçlıyor.
Hindistan hükümeti, bu özelleştirme sürecini 2025 sonuna kadar tamamlamayı planlıyor.