Bu yıl Türkiye’de İHA pilotu sayısında rekor artış yaşandı. Eylül ayı itibarıyla drone pilot sayısı 567 bin 65’e drone sayısı ise 55 bin 725’e yükseldi. Bu dronelar hobi, eğlence ticari ve Ar-Ge amacıyla kullanılabiliyor.
HOBİ ve eğlence amaçlı drone kullanıcı sayısında patlama yaşanıyor. Buna göre Türkiye’nin özellikle Azerbaycan ve Libya gibi ülkelerde İHA ve SİHA’larla elde ettiği başarılar vatandaşların ilgisini daha da artırdı.
İHA pilotu lisans sahibi kişi sayısı bu yıl yarım milyonu aştı. Verilere göre, eylül ayı itibarıyla drone pilot sayısı 567 bin 65, drone sayısı ise 55 bin 725’e yükseldi.
Bu dronelar hobi, eğlence, ticari ve Ar-Ge amacıyla kullanılabiliyor. 2016’da 500 gramdan 25 kiloya kadar olan insansız hava araçları için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde bir kayıt sistemi oluşturulmuştu.
İHA tescil başvurusu hizmetinin e-Devlet kapısına alınma çalışması da tamamlandı.
Hazırlanan drone talimatına göre, kayıtlı insansız hava araçlarının yerden yüksekliği 120 metreyi geçemiyor. Yatay mesafede ise bu uzunluk 500 metre olarak biliniyor.
Droneların çeşitli yapılardan ve insanlardan en az 50 metre uzaktan uçması gerekiyor. İzinsiz uçurulan araçların yakalanması halinde ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalınabiliyor.
Bazı bölgelerde uçurmak yasak
Droneların şehir içi, meskûn mahal, kalabalık, çok kalabalık, askeri bölge, havalimanı gibi yerlerde uçuş yapılabilmesi için izin alınması gerekiyor. Mevzuatta yer alan uçuşa yasaklı bölgeler haricinde mülteci kampları ve çevresi, lojmanlar, valilik ve kaymakamlık binaları ile adliye binaları etrafında uçuş yapılmasının da yasak olduğu daha öncesinde birçok valilik genelgesiyle duyurulmuştu.