Koronavirüs salgınının başlamasından ve çoğu uçuşların askıya alınmasından sekiz ay sonra, 39 havayolunun, uçamayan müşteriler tarafından kullanılmayan biletler için acentelere hala geri ödeme yapmadığı ve bunun acentelerin iflasına yol açacağı ileri sürüldü. Alacaklılar, 200 milyon Avro olan iade alacakları için ceza davası açmayı düşünüyor.
Acentalar ne kadar alacaklı?
Acenteler bu durumu ACAVE aracılığı ile sivil havacılık düzenlemelerine uyumu sağlamakla görevli Devlet Hava Güvenliği Ajansı’na (AESA) bildirdi. Ancak bugüne kadar hala 200 milyon Avro alacaklı olan acentelere borçlu olna havayollarından bir ödeme yapılmadı
ACAVE başkanı Martin Sarrate, Mart ayından bu yana pek çok havayolunun, uçuş yapılmadığında yasanın gerektirdiği şekilde kullanılmayan biletleri geri ödemediğini açıkladı.
İspanya’da faaliyet gösteren, dört İspanyol şirket; Air Europa, Binter, Evelop ve Plus Ultra dahil 39 havayolunu kınandı.
Bu listede ayrıca easyJet, Lufthansa veya Air France gibi büyük Avrupa havayolları, Latam Airways, Aeroméxico veya Aerolineas Argentinas gibi Latin Amerika havayolları ve Emirates veya Singapur Havayolları gibi ucucu şirketler de var.
Havayolları borcun ne kadarını ödeyebildi?
Mart ayından bu yana, ödenmemiş bilet iadeleri için 400 milyon Avroluk bir borç biriktiren şirketlerin Kasım ayı sonunda ancak 200 milyon Avro’sunu ödedikleri belirtiliyor.
Yasaya göre, ülkedeki havayolları, biletlerin parasını iade etmek için maksimum 14 günlük süreye sahip. Ancak durum böyle gelişemedi.
Acenteler hükümetten yaptırımları ve biletlerin iadelerini hızlandırmasını talep ederken, ödeme yapmayanların cezalandırılmasını, iadelerdeki bu gecikmenin seyahat acenteleri için büyük yük getirdiğini, iflaslara yol açılmakta olduğunu söylüyorlar.