Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında 30 Kasım 2007'de meydana gelen, 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili dava kapsamında daha önce takipsizlik kararı verilen ancak itirazların değerlendirilmesi üzerine hakkında dava açılan teknisyen Reşat Atalay'ın da yargılanmasına karar verildi.
Isparta Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya öğleden sonra devam edildi.
Duruşmada, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ'nin (World Focus) teknisyenlerinden sanık Necati Küçük'ün de ifadesi alındı.
Küçük, ifadesinde, yere kontrollü inişi sağlayan cihazın (EGPWS) arızalı olup olmadığı yönünde net bilgisi olmadığını, arızalı olsa bile kaptan pilot tarafından bu arızanın fark edilebileceğini savundu.
Duruşmada, sanık avukatları da savunmalarını sürdürdü.
TEKNİSYEN HAKKINDAKİ DAVA DOSYASI BİRLEŞTİRİLDİ
Duruşmada, kazanın olduğu dönemde Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ'de teknisyen olarak görevli olan ve arızalı olduğu belirtilen EGPWS cihazını Eritre'de uçağa taktığı iddia edilen Reşat Atalay hakkında yeni açılan davanın kabul edildiği, Atalay hakkında hazırlanan iddianamede ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme'' suçunun yer aldığı bildirildi.
Duruşmada, daha önce Keçiborlu Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verilen ancak uçak kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatlarından Hasan Kaşıkara'nın itirazının değerlendirilmesi sonucu olayla ilgili olarak hakkında dava açılan Reşat Atalay ile ilgili dosyanın bu davayla birleştirilmesine karar verildi.
Mahkeme heyeti, Atalay'ın bir sonraki duruşmada yargılanmasına karar verdi.
Öte yandan, avukatların temsil ettikleri sanıkların duruşmalara katılmaması yönündeki talepleri, savunmaların tamamlanmaması ve delillerin toplanmamış olması nedeniyle reddedildi.
Duruşmada, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ ile Atlas Jet arasında imzalanan subcharter ile wetleasing sözleşmesinin tasdikli örneğinin istenmesine, iddianamede arızalı olduğu belirtilen EGPWS cihazı hakkında kiralama ve kontrol görevini yapan Honeywell firmasınca düzenlenen rapor ile ek belgelerin istenmesine karar verildi.
Mahkeme heyeti, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün istenen bazı yazılara cevap vermemesi halinde, yetkilileri hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332. maddesi gereğince işlem yapılmasını da kararlaştırdı.
Duruşma, yazışmaların beklenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için 17 Şubat 2010 tarihine ertelendi.
Isparta'daki kazada şok gelişme
internethaber