spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

İsrail, Sunday Times’ı yalanladı

Seçtiklerimiz

İsrail Başbakanlığı, İngiliz Sunday Times gazetesinde yer alan ve `İran`a bir saldırıda, Suudi Arabistan`ın İsrail`e hava sahasının kullanımına izin verdiği` yolundaki haberin `tümüyle yalan ve temelden yoksun` olduğunu belirtti.


İsrail Başbakanlığı, Sunday Times`ın haberi üzerine resmi bir yalanlama yayımladı.


Gazetenin haberinde, Suudi Arabistan`ın, ileride İran`ın nükleer tesislerine yapılacak herhangi bir saldırıda, İsrail jetlerinin hava sahasını kullanmasına izin vermeyi onayladığı iddia edildi.


Habere göre İsrail`in istihbarat örgütü MOSSAD`ın Başkanı Meir Dagan, bu yılın başlarında Suudi yetkililerle yaptığı gizli görüşmelerde bu konuyu tartıştı, Başbakan Binyamin Netanyahu`ya da Suudilerin onayı ile ilgili bilgi verdi. İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmamasına rağmen, İsrailli bir savunma yetkilisi de gazeteye MOSSAD`ın Suudilerle`çalışma ilişkileri` bulunduğunu doğruladı.


Habere göre İran`da cumhurbaşkanı seçiminin ardından meydana gelen olaylar ve ülkedeki istikrarsızlık, ılımlı Sünni Arap ülkeleri arasında, İran`ın saldırgan bir nükleer güç olarak ortaya çıkabileceği konusunda endişeler yarattı. Bir İsrailli yetkili de `Suudilerin, İran`ın nükleer bombası konusunda İsraillilerden bile daha fazla endişeli olduğunu` ifade etti.


Haberde, ABD`nin eski BM Büyükelçisi John Bolton`un, İsrail savaş uçaklarının İran`daki nükleer tesisleri bombalamak için Suudi Arabistan üzerinden uçmasının `tümüyle mantıklı` olacağı görüşüne de yer verildi. Bir süre önce Körfez ülkelerini ziyaret eden ve bazı Arap ülkelerinin liderleriyle de görüşen Bolton`un, `Eğer İsrailliler bunu büyük bir başarı olarak ilan etmeye kalkmazlarsa (Arap ülkeleri liderlerinin) hiçbiri açıkça bir şey demeyecek ama kesinlikle onay verecekler` dediği kaydedildi.


Bolton`un, `Arap liderlerinin BM`de konuştuklarında İsrail saldırısını kınayacaklarını, ancak nükleer silaha sahip bir İran tehdidinin ortadan kalktığını görmekten de gizliden gizliye memnun olacaklarını` öne sürdüğü belirtildi.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika