1. NEW YORK CITY LAGUARDIA ULUSLARARASI HAVAALANI, ABD
LaGuardia bu listenin gediklilerinden. Kuzey Amerika’nın en az tercih edilen havaalanlarından birisi olmasının nedeni uzun kuyruklar, restoran menülerindeki yetersizlik, temizlik sorunu, kötü dekorasyon ve dostane olmayan görevliler. Buradaki uçuşlarda gecikme olduğunda, uyumak da eziyete dönüşüyor çünkü koltukların kolları ve yastıkları yok, mağazalar da erken kapanıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın burasını “üçüncü dünya ülkesi”ne benzetmesiyle de havaalanının zaten kötü olan imajı iyice bozuldu.
2. BERLİN TEGEL ULUSLARARASI HAVAALANI, ALMANYA
Tegel’in ciddi bir ilgiye ihtiyacı var.1970’lerde tasarlanan bu terminal, her geçen gün sayıları artarak şehri ziyarete gelen yolculara hizmet sunabilecek kapasitede değil. Oturma yerleri sınırlı, kuyruklar uzun, restoranlar kalabalık ve koridorlar dar. Üstelik buradan uçarken ucuz havayollarından yararlanacağınız anlamına da gelmiyor çünkü charter seferlerin çoğu civardaki Schönefeld havaalanını kullanıyor. Tegel’in avantajı şehir merkezine yakın olması. Yeni Berlin Brandenburg havaalanının inşaatının 2016 yılında bitmesi bekleniyor; yeni havaalanı tamamlandığında TXL’in yerini alacak.
3. BERGAMO ORIO AL SERIO ULUSLARARASI HAVAALANI, İTALYA
Bergamo Orio al Serio Milano’ya hizmet sunan ikinci sınıf bir havaalanı. Şehir merkezinden 50 km uzakta olması Paris ve Frankfurt’taki muadillerine kıyasla daha ulaşılabilir kılıyor. Bundan dolayı da charter ve havaalanında uyuyan yolcular arasında daha popüler. Ancak belli bir popülaritesine rağmen pek beğenildiği söylenemez. Küçük olduğu için sıkışıklık oluyor; koltuk sayısı yetersiz ayrıca içerde çok fazla uyuyan olduğu için yolcular sık sık uyanıp, işlerini yapmaya çalışan temizlik görevlilerine yer vermeye çalışıyorlar. Wi-fi bağlantısı yok, çalışanlar ise tahammülsüz. Burası da diğerleri gibi ucuz havayollarına hizmet veriyor.
4. FRANKFURT HAHN ULUSLARARASI HAVAALANI, ALMANYA
Paris-Beauvais gibi bu havaalanına da Frankfurt adını vermek abartılı sayılabilir çünkü Frankfurt Hahn şehir merkezinden tam 120 km uzakta! Oysa Frankfurt’un göz alıcı asıl havaalanı şehir merkezinden yalnızca 11 km uzakta yer alıyor. Burası daha çok Avrupa’nın ikinci sınıf terminalleri kategorisinde. Koltuklar rahat değil, yerler de pek temiz sayılmaz. Havaalanı Ryanair ve Wizzair gibi ucuz havayollarına hizmet veriyor.
5. PARİS BEAUVAIS-TILLE ULUSLARARASI HAVAALANI , FRANSA
Paris Beauvais-Tille Havaalanı’nın sürekli olarak en kötü havaalanları sıralamasında başlara yerleşmesinin nedenleri var. Her şeyden önce ucuz charter uçuşlara tahsis edilen bu havaalanı her ne kadar Paris’te yer alıyormuş gibi gözükse de, şehrin merkezinden 88 km uzakta! Yani şehir merkezinden havaalanına ulaşım trafik yoksa, en iyi ihtimalle bir buçuk saat sürüyor. Bina ise havaalanından çok otobüs terminaline benziyor. Temizliği tartışılır, dar ve sıkışık, görevlilerin davranışları da dostane sayılmaz. Yolculara daha çok kargo muamelesi yapılıyor.Ayrıca havaalanı gece kapandığından sabah erken saatte uçuşu olan yolcuların burada gecelemeleri olanağı ortadan kalkıyor.
6. TAŞKENT ULUSLARARASI HAVAALANI, ÖZBEKİSTAN
Taşkent Uluslararası Havaalanı Orta Asya’ya hizmet sunan tek havaalanı olduğu için önemli bir konuma sahip. Ancak gidiş bölümünde son zamanlarda yapılan birkaç iyileştirmeye rağmen uzun kuyruklar ve kalabalık hâlâ önemli bir sorun. Bazı havaalanlarında yalnızca güvenlikle ilgili önlemler sıkıntı yaratsa da, burada check-in’den güvenliğe, uçağa binişe ve bagaja kadar her süreç sıkıntılı. Ayrıca havaalanında rüşvet alındığına dair raporlar da var.
7. MANİLA NİNOY AQUINO ULUSLARARASI HAVAALANI, FİLİPİNLER
Listede üç yıl boyunca birinci sıraya oturmasının ardından Manila’daki havaalanı 3 no’lu terminalindeki pozitif gelişmeler sayesinde hafif bir “iyileşme” yaşadı . 1 no’lu terminalde de bu yıl restorasyon çalışmaları başladı. Bununla birlikte kalabalık, uzun kuyruklar, sınırlı sayıda koltuk, kaba gümrük görevlileri ve pis tuvaletlerle ilgili sorunları bitmiş değil.
8. KATMANDU TRİBHUVAN ULUSLARARASI HAVAALANI, NEPAL
Nepal’in tek uluslararası havaalanı “son derece fakir bir bölgedeki otobüs durağı”na benzetiliyor. Havaalanının temizlik sorunu had safhada; tuvaletler girilecek gibi değil, sabun ise yok. Havalandırma olmaması da bir diğer şikâyet konusu. Ortalıkta çok fazla güvenlik görevlisinin dolaşması yolcuların havaalanında uyumasına engel.
9. CİDDE KRAL ABDÜLAZİZ ULUSLARARASI HAVAALANI , SUUDİ ARABİSTAN
Cidde’deki Kral Abdülaziz Suudi Arabistan’ın genelinde en yoğun trafiğin olduğu havaalanı. Bunun nedeni kısmen, bu havaalanının yıllık Hac ziyaretleri için transit havaalanı işlevini görmesi. Ana terminal pis, aşırı kalabalık sorun yaratıyor ve bu kalabalığa gerektiği gibi hizmet de sunulamıyor. Göçmen bölümündeki kaba çalışanlar, uzun kuyruklar olumsuz faktörler arasında. Ayrıca koltuk sayısı sınırlı ve rahatsız. Yeni havaalanının inşaatının 2015 yılı ortalarında tamamlanmasıyla rahatlama bekleniyor
10. İSLAMABAD BENAZİR BUTTO HAVAALANI, PAKİSTAN
Hapishaneye benzetilen ISB aşırı kalabalık, rüşvet, yetersiz ve aynı zamanda agresif güvenlik kontrolü ve genel olarak pislik ve teknoloji eksikliği gibi olumsuzluklardan dolayı eleştiriliyor. Ayrıca yolcular havaalanının on yılı aşkın bir süredir, artan yolcu trafiğini yönetememesinden şikâyetçiler. Ancak neyse ki, ISB devre dışı kalacak. 2016 yılının ortalarında tamamlanması beklenen yeni havaalanının açılmasıyla durum düzelebilir.