spot_img
spot_imgspot_img
21.8 C
İstanbul
Cumartesi, 7 Eylül 2024

ITA Airways çoğunluk hisselerini satıyor

Seçtiklerimiz

ITA Airways, hisse satışı için Air France-KLM-Delta ile görüşecek.

İtalya, ulusal havayolu şirketi ITA Airways’in çoğunluk hisselerinin satılması görüşmeleri için Air France-KLM ve Delta Air Lines tarafından desteklenen Certares liderliğindeki bir konsorsiyumu seçti.

Alman Havayolları Lufthansa ve MSC grubun oluşturduğu ortaklık böylece devre dışı kaldı.
İtalya Maliye ve Ekonomi Bakanlığı, Başbakanlık tarafından belirlenen hedeflere Certares liderliğindeki konsorsiyumun teklifinin daha uygun olduğunu duyurdu.

Otelcilik, lokantacılık ve turizm alanlarında sermaye ve yatırım şirketi olan ABD merkezli Certares, yakın zamanlarda Avrupa’da seyahat senatörüne ilgi duymaya başladı.

Firma, 2021 yılında, merkezi Kıbrıs’ta Limasol’da bulunan ve bütün dünyada 7 bin çalışana sahip havacılık hizmetleri veren Avia Solutions Group’a 300 milyon avro yatırım yapmıştı.

Yüzde 60Certares’in yaptığı teklifin ayrıntıları açıklanmış değil. Ancak Reuters, ITA’nın yüzde 60 hissesini satın almak için 600 milyon avro teklif ettiğini ve İtalyan hükümetine yüzde 40 hisse ile bazı stratejik tercihleri uygulama hakkını bıraktığını bildirdi.

İflas eden Alitalia’nın yerine kurulan yeni İtalyan Havayolu firması ITA, sonbahar 2021’de seferlere başlamasından bu yana açık veriyor ve malî güçlüklerden kurtulmasını sağlayacak yeni bir ortak arıyor.

ITA’nın Genel Müdürü Alfredo Altavilla, Kasım 2021’de yaptığı açıklamada, “Bağımsız kalmak büyük bir hata olur çünkü biz, Avrupa’daki üç büyük havacılık grubuna kıyasla hep küçük kalacağız” demişti.

LufthansaCertares’in rakibi Lufthansa-MSC’nin ITA’da yüzde 80’den fazla hisse için 850-900 milyon avro teklif ettiği söyleniyor.Lufthansa, kendi tekliflerinin ITA için en uygun tekili olduğunu belirtiyor.

Lufthansa’nın bir sözcüsü, “Görünen o ki, ITA’da devletin daha fazla etkisinin olduğu ve tam bir özelleştirme olmayan bir yola girildiği görülüyor” dedi.

Lufthansa, ITA ile işbirliği olmasa da Lufthansa grubunun İtalya’da mükemmel konumda kalmaya devam ettiğini belirtti.İtalya, kendi ulusal pazarları dışında Lufthansa grubunun

Avrupa’da en önemli pazarı konumunda bulunuyor.

Lufthansa, “21 noktadan günde 130 sefer ve yaklaşık 4 milyon yolcuyla, kendi İtalyan havayolumuz Air Dolomiti ve diğer bütün havacılık birimlerimizle İtalya’da zaten güçlü bir konumdayız” değerlendirmesinde bulundu.

Airbus’lardan oluşan filo

ITA, 15 Ekim 2021’de, Alitalia’nın son seferinin ertesi günü seferlerine başlamıştı. ITA Airways, halihazırda Airbus A319, A320, A330 ve A350’den oluşan 64 uçaklık bir filoya sahip. Firma 2025’e kadar uçak sayısını 105’e çıkarmayı planlıyor.

Lufthansa grubunun bünyesinde ayrıca, Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, SWISS ve düşük maliyetli Eurowings bulunuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika