spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Kansai Havaalanı’nın 20 Milyar Dolarlık Yapısı Aniden Batma Tehlikesi İle Karşı Karşıya: Uzmanlar Uyarıyor

Seçtiklerimiz

Kansai Havaalanı’nın 20 Milyar Dolarlık Altyapısı Batma Krizi İle Mücadele Ediyor

Kansai Havaalanı’nın 20 Milyar Dolarlık Yapısı Tehlikede: Uzmanlar Uyarıyor

Japonya’nın Osaka şehrinde bulunan Kansai Uluslararası Havaalanı (KIX), uzmanların hızlı batma uyarılarıyla karşı karşıya kritik bir durumda. 1994 yılında 20 milyar dolarlık bir maliyetle inşa edilen havaalanı, başlangıçta Itami Havaalanı’ndaki kalabalığı hafifletmeyi amaçlıyordu. Yerel halkı rahatsız etmeden 24/7 operasyonlara izin vermek amacıyla deniz üzerine inşa edilen bu mühendislik harikası, sitenin altındaki yumuşak kilin suyunu boşaltmayı ve bir deniz duvarı inşa etmeyi içeriyordu.

Depremler ve tayfunlara karşı başarılı bir şekilde dayanmasına rağmen, KIX beklenenden daha hızlı batıyor. 1990 yılına kadar 5.7 metre batma öngörüsü aşıldı ve havaalanı 8.2 metre batmış durumda. 2018’e gelindiğinde, inşaatından bu yana 38 feet batmış, uzman tahminlerini %25 aşmış durumda. Kansai Havaalanları temsilcisi Yukako Handa, toprak geri kazanımının inşaat sırasında 50 yıllık batma tahminine dayandığını açıkladı.

Batacak olmasına rağmen havaalanı işlevsel durumda ve hatta genişlemeye devam etmiş durumda. Aralık 2023’te yeni bir uluslararası kalkış bölgesi açıldı ve 2025’e kadar planlanan daha fazla genişleme söz konusu

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika