spot_img
spot_imgspot_img
8.2 C
İstanbul
Cuma, 22 Kasım 2024

Kentsel dönüşüme uçak engeli

Seçtiklerimiz

Evleri uçak engeline takılan mahalle sakinleri 7 katlı bir binanın yerine 2 katlı bina verilmesinden yakınırken, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise, “Havalimanı taşındıktan sonra da bizi kısıtlayan hiçbir kriter olmayacak” dedi.

Küçükçekmece’de nüfusun büyük bir bölümünün yaşadığı Safaköy’de de kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Ancak Sefaköy’de yer alan Atatürk Havalimanı nedeniyle kentsel dönüşüm projesi adeta durma noktasına geldi. Sefaköy Kartaltepe Mahallesi sakinleri, 7 katlı bir binanın yerine 2 katlı bina verilmesinden yakınırken, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise havalimanı taşındıktan sonra bir problem olmayacağını söyledi.

Havalimanına yakın olmaktan dolayı imar planıyla ilgili kısıtlamaların olduğunu belirten Başkan Yeniay, “İmar planı bize 4 kat verdiği halde biz yapı yaptıramıyoruz, 2 katta sınırlı kalıyoruz. Dolayısıyla bölgede 5-6 kat yapılmış olan yapılar var ve nüfusumuzun yaklaşık olarak 300 bini kısıtlı alanlar da yaşıyor. Şimdi biz bunu söyleyemiyoruz. 6 katlı bir binayı yıktırıp 2 katlı yapıyla burayı dönüştür demek dönüştürmeme anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu dönüşüm ciddi anlamda hava maliyeti engeldir. Önümüzde ki 3-4 yıl içerisinde havalimanı taşınacak. 3-4 yıl sonra bunları düşünelim. Bizim 3-4 yıl beklemeye tahammülümüz yok. Depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla da bizim bu 3-4 yılı da kaybetmememiz açısından bakanlığımızın bununla ilgili mutlak surette pozitif bir adım atacağı kanaatini taşıyorum. Sefaköy ve çevresindeki 3 yüz bin vatandaşımızın can ve mal güvenliği açısından hayati önem arz etmektedir” dedi.

Başkan Aziz Yeniay kentsel dönüşüm ve havalimanının geleceği hakkında bilgiler vererek konuşmasına şöyle devam etti:

“15 sene sonra Küçükçekmece sıfır riski bir ilçe sadece yapı kalitesi değil yaşam kalitesi de dünya standartlarına yakaladığımız bir ilçe olmayı planlıyoruz. Havalimanı taşındıktan sonra da bizi kısıtlayan bir kriter olmayacaktır. Dolayısıyla o günü mimar kriterlerinden kaynaklı bir süreç olarak görmüyoruz. Burada bir yaşam standardı var bir sosyal yaşam standardı var. Bu standartları oluşturabilecek bir yaşam planı yapıyoruz. Vatandaşların Hava maliyeti şu anda bizim önümüze bir engel olarak çıkmakta vatandaşımız da zaten bu konuda muzdarip. Ev sahipleri de benim katım 6 katlı kentsel dönüşüm çalışması bittikten sonra da bana 2 kat veriyorsunuz. Bu bina engel değil de ben mi engelim diyor? Yani iki bina içerisinde pike mi yapacak diyor. Olmayacak zaten var olan yapı notalanmış durumda uçaklar için. Biz var olan yapının dışına çıkmak istemiyoruz. Tam tersi var olan yapıyı planlı olarak aşağıya çekmek istiyoruz. Bu nokta da zaten havalimanı taşındıktan sonra böyle bir adımı atmak zorunda kalmayacaklar ama biz diyoruz ki 5 yıl kaybetmeyelim güçlü yapılara kavuşturalım. İlçe de yaşayan vatandaşlar 5 katlı bir binanın 2 kata indirilmesinden yakındı.”

Küçükçekmece’de havalimanı sahası içerisinde yer alan Kartaltepe Mahallesi sakinlerinden Durmuş Ercan, “Artık kentsel dönüşüm İstanbul’da mutlaka yapılmalı. Özellikle Kartaltepe Mahallesi için söylüyorum. Çünkü burası nefes alamaz bir halde. Ama bu havaalanın mutlaka buradan bir şekilde kaldırılması gerekiyor. Hem uçak gürültüsünden hem de hava mania hattı nedeniyle kat ittifakının verilememesi durumu var. Burada 6.50 metrenin üstüne kat verilmiyor. Fakat 4-5 katlı binalar var. Bu binalarda yaşayanların her biri daire almış. Bu bina 2 kata indiği zaman buradaki insanlar yatırdığı paranın karşılığını nasıl alacak? Bunu merak ediyor” diye konuştu.

Bir diğer mahalle sakini Şaban Çiftçioğlu ise, “Kentsel dönüşümde mesela farz edelim ben 7 katlı bir binada oturuyorum. 7 katlı binanın 2-3 katı iptal edilirse, ben diğer arkadaşlarımın mağdur olmasını istemem. Önemli olan bizim 7 katlı binamız yıkılıp, yenisi yapılıyorsa burası da kentsel dönüşüm kapsamına alınıyorsa buna diyecek bir şeyimiz yok” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika