Korean Air ve Asiana Airlines Birleşmesi, Asya Havacılık Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlatıyor
Korean Air, Güney Kore’nin önde gelen havayolu şirketlerinden biri olan Asiana Airlines’ı satın alma sürecini tamamlamak üzere. Şirket, ABD Adalet Bakanlığı’ndan (DOJ) beklenen nihai antitröst onayını Aralık 2024’ün ikinci haftasında almayı planlıyor. Bu onayın ardından, yaklaşık 1,8 trilyon won (1,3 milyar dolar) değerindeki satın alma işlemi tamamlanacak ve Asya’nın en büyük havayolu gruplarından biri oluşacak.
Satın alma planı ilk olarak 2020 yılında, pandemiden etkilenen ve finansal zorluklar yaşayan Asiana Airlines’ı kurtarmak amacıyla duyurulmuştu. Bu birleşme, Korean Air’in Cathay Pacific ve Singapore Airlines gibi bölgedeki büyük oyuncularla daha etkin rekabet edebilmesini hedefliyor.
Korean Air, 3 Aralık 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Asiana’nın %63,9 hissesini alarak 11 Aralık 2024’te resmi olarak çoğunluk hissedarı olacağını belirtti. Bu, DOJ onayının yakında geleceğine dair bir işaret olarak yorumlanıyor. Şu ana kadar DOJ, anlaşma veya Korean Air’in belirttiği takvim hakkında bir yorum yapmadı.
Anlaşma tamamlandığında, Korean Air, Jin Air markası altında düşük maliyetli havayolu şirketlerini birleştirmeyi planlıyor. Bu birleşme, Jin Air’in, Asiana’nın düşük maliyetli iştirakleri olan Air Busan ve Air Seoul’u bünyesine katmasını ve böylece Jeju Air ve T’way Air gibi Güney Kore’nin en büyük düşük maliyetli havayolu şirketlerinden daha büyük bir yapı oluşturmasını öngörüyor.
Jin Air, Ocak 2008’de Korean Air tarafından kuruldu ve şu anda ülkenin en büyük düşük maliyetli havayolu şirketi konumunda. Filosunda 19 Boeing 737-800, üç 737-900, beş B737 MAX 8 ve dört B777-200ER olmak üzere toplam 31 uçak bulunuyor. Bu birleşme sonucunda, Air Busan ve Air Seoul markaları Güney Kore havacılık sahnesinden tamamen silinecek. Yeni oluşacak havayolu grubu, tam hizmet sunan tek taşıyıcı olarak Korean Air’i ve genişlemiş düşük maliyetli kolu olarak Jin Air’i içerecek.
Korean Air sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Jin Air, Asiana’nın Air Busan ve Air Seoul’u ile birlikte tek bir Jin Air markası altında birleştirilecek” dedi.
Air Busan, Ağustos 2007’de Asiana Airlines tarafından Busan Uluslararası Havayolları olarak kuruldu ve Şubat 2008’de Air Busan olarak yeniden markalandı. Bugün, beş Airbus A320, dokuz A321 ve sekiz A321neo’dan oluşan 22 uçaklık bir filoya sahip ve 13 ülkede 29 destinasyona hizmet veriyor. Air Seoul ise Nisan 2015’te Asiana Airlines tarafından başlatıldı ve altı A321’den oluşan filosuyla beş ülkede 12 destinasyona uçuyor.
Birleşik olarak, Jin Air, Air Busan ve Air Seoul, Kasım 2024 itibarıyla Güney Kore’nin iç ve dış hat kapasitesinin yaklaşık %8’ini işletiyor ve toplamda 59 uçaklık bir filoya sahip. Rakipleri Jeju Air ve T’way Air ise toplam uçuşların her birinde %6’dan biraz fazla paya sahip ve sırasıyla 41 ve 38 uçaklık filoları bulunuyor.