spot_img
spot_imgspot_img
11.8 C
İstanbul
Çarşamba, 20 Kasım 2024

Küreselleşen Felaket CORONA Yepyeni Bir Geleceğin Habercisi mi?

Seçtiklerimiz

Küreselleşen Felaket CORONAYepyeni Bir Geleceğin Habercisi mi?

Dünya dünya olası beri, bir virüsle taşları böylesine yerinden oynamadı. Corona ile yepyeni bir Dünya’ya uyandık. Salgını ilk günlerde hiç ciddiye almayan ülkeler şimdi, görünmez bir düşmana, sinsi bir silaha, insan ırkını topyekün rehin alan bir saldırıya karşı amansız ve küresel bir mücadele veriyor.

Dünya’ya sahip olmak isteyen ve ölümün kendilerine erişemeyeceğini sanan bazı ülkelerde sağlık sistemleri çöktü. İnsan cesetleri hastahanelerden sokaklara taştı, zayıflıkları ortaya saçıldı. Tankla, topla, nükleer başlıklı füzelerle, milletleri ve ülkeleri işgal edip sömürüp yönetenlerin kendi hayatlarının dahi güvencede olmadığı ortaya çıktı. Dünya üzerinde dengeler değişti.

Trilyonlarca dolarlık ihracat yapan Birleşik Amerika’nın fabrikası Çin’de, binlerce şehirde, yüzbinlerce yerleşim yerinde milyonlarca insan korku içinde birbirlerinden uzak, evlerine kapandı. İhracat sıfır noktasına geriledi. Ülkeler sustu, şehirler sustu, insanlar sustu. Corona sağlık sorunu olmanın ötesinde insanlar yepyeni bir yaşam biçimi dayatmakta.

İnsan ırkı, etnik yapısı, dini inancı, sosyal statüsü, ekonomik çevresi ne olursa olsun, küreselleşen salgına karşı mücadelede küreselleşti. Kimi, virüsü tespit edip ilaç üretmeye çalışarak, kimi hastaları iyileştirerek, virüsün yayılmasını engelleyerek bu savaşın içine girdi. Kimi ülkeler de, ihtiyaç sahiplerine uzanarak, yardım ederek bu savaşın içinde olmakta.

Şimdi ülkeler bu büyük ekonomik tahribatı kazasız belasız atlatmanın derdine düştü. Hiçbir ülkede huzur kalmadı. Dün durma noktasına gerileyen ve yeni bir yol arayışı içindeki Dünya devletleri bugün gaza basıyor. Peki, o eski ivmeyi yakalamak kolay olacak mı?

 Corona virüsünün Dünya Havacılığına etkileri

Corona virüs salgını sebebi ile dünya genelinde yürürlüğe giren sınırların kapatılması ve seyahat yasağı gibi kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle hava trafiği durma noktasına geldi ve bazı bölgelerde uçuşlar neredeyse yüzde 90 oranında azaldı. Yayılmanın engellenmesi için pek çok ülke Mart ayından itibaren gerek şehirler arası ve gerekse diğer ülkelerle olan ulaşıma çeşitli kısıtlamalar getirdi. Zorunlu olmayan seyahatlerin yasaklanması ile hava yolculuklarına olan talep önemli ölçüde azaldı. Vatandaşlar mevcut seyahat planlarını değiştirmeye veya biletlerini iptal ederek ücretlerini geri alma yolunu tercih ettiler.

Corona sektör gelirlerinin neredeyse tamamının ortadan kalkmasına neden olurken, pek çok ülke hava yolu sektörünün stratejik önemini dikkate alarak, uçak şirketlerine yardımcı olacak önlemlere yöneldi.

IATA, hükümetleri havayollarına acil mali yardım ve destek sağlamaya çağırarak, doğrudan finansal destek, kredi garantileri ve kurumsal tahvil piyasasına destek ve vergi muafiyeti gibi konularda havayollarının desteklenmesinin beklendiğini belirtmiştir.

Corona salgını nedeniyle, bu yıl Lufthansa’nın 6.76, Air France’ın 2.89, Aeroflot’un 1.05, Türk Hava Yolları’nin 0.66 ve Pegasus’un 0.15 milyar Dolar zarar göstereceği tahmin  edilmektedir.

Mevcut kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle tam kapasite bir havacılık yakın zamanda öngörülmüyor. Salgının derinden etkilediği sektör sorunlarının, kısıtlamaların gevşemesi veya yasakların kalkmasından sonra  sona ermesi ve insanların salgın öncesi yaşam tarzlarına kısa sürede dönmesi ve taleplerin yeniden canlanması beklenmiyor.

Dünya havacılığının hiç olmadığı bir boyutta ve derinden etkilendiği Corona felaketinde hava yolu şirketleri uçaklarının yaklaşık % 85’e yakınını şu anda yere indirmişlerdir.

Türk Hava Yolları, Filosundaki toplam 317 Adet uçağından muhtelif tiplerdeki 122 Adet uçağını park edip 195 Adet uçağı ile uçmaktadır. Lufthansa ise Filosundaki toplam 266 Adet uçağından 176 Adet uçağını yere indirmiş ve muhtelif tip 90 Adet uçağı ile uçmaya devam etmektedir.

Şirketler, genelde kargo uçakları ve kargo taşıyacak hale getirilen yolcu uçakları ile operasyonlarına devam etmektedirler.

Dünyayı kasıp kavuran Corona virüs salgını havacılık sektörünü de felç etti. Corona virüs tedbirleri kapsamında sefer iptalleri ve yolcu kayıpları nedeniyle büyük gelir kaybına uğrayan dünyanın önde gelen hava yolu şirketlerinde istihdam sorunu yaşanıyor. Yaşanan sıkıntıyla birlikte 25 milyon kişi işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmıştır.

Dünya genelinde yaklaşık 65.5 milyon insanın seyahat ve turizm sektörleri de dahil olmak üzere havacılık endüstrisinden geçimini sağladığı ve bunların içinden 2.7 milyon kişinin havayollarında çalıştığı belirtilerek, seyahat kısıtlamalarının sürmesi halinde, havacılık ve ilgili sektörlerde 25 milyon kişinin işsiz kalabileceği açıklanmıştır.

 Sadece havacılık sektörü değil tüm sektörlerin virüs sonrası için olası risklerin değerlendirmesini yaparak gerekli önlemleri almaları zorunlu olmaktadır. Alınan önlemlerin ne oranda doğru ve yeterli, olduğu kriz sonrasında ortaya çıkacaktır. Bu önlemlerin iyi değerlendirilip doğru olarak uygulanabilmesi halinde, operasyon ve üretimler devam ettirilebilecektir.

Bütün ümit, Corona virüs ile Dünya’da gelişen dengeler doğrultusunda, insanlığın biyolojik terör ve biyolojik savaş kavramlarına hassasiyet gösterek, bugüne kadar güvendiği ya da itaat ettiği küresel düzenin devamına izin vermemesine kendisini hazırlamasındadır.

Sağlıcakla kalın.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika