spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Çarşamba, 25 Aralık 2024

Limak Holding Yönt. Kurl. Bşk: Nihat Özdemir

Seçtiklerimiz

“Sabiha Gökçen Havalimanı, altyapı yatırımlarımızın yıldız projelerinden biri…”

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yola çıkarak yeni yatırımları ve sektörel bazda hedefleri üzerine konuştuk

S: Havacılık sektörüne yönelme kararını nasıl verdiniz? Bugün itibarıyla havacılık sektöründe geldiğiniz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz ve hedefleriniz neler?

NÖ: Limak aslında taahhüt kökenli bir firma. Ancak zaman içinde çimento, turizm, enerji üretimi, gıda gibi alanlara yöneldik. Hatta kendi sahip olduğumuz otellerle üretim lisansı bizde olan enerji projelerini ve meyve suyu konsantresi fabrikamızın inşaatlarını da büyük ölçüde kendimiz yaptık. En genel anlamda Sabiha Gökçen Havalimanı, altyapı yatırımlarımızın yıldız projelerinden biri…

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ihalesi bizim yavaş yavaş inşaat kabuğumuzdan sıyrılıp altyapı yatırımlarına yönelmek istediğimiz bir zamana denk gelmişti. Çok başarılı havalimanı özelleştirmeleri yapılmıştı ve İstanbul gibi dünya cazibe merkezi olan bir şehirdeki havalimanı çok önemli olacaktı.

Malezya havalimanları işletmecisi MAHB ile Delhi ve Haydarabad havalimanlarını işleten Hindistan’ın en büyük altyapı yatırımcılarından biri olan GMR firmasıyla ortaklık kurduk ve ardından ihaleyi kazandık. 18 ay gibi rekor bir sürede yeni terminal binası ve eklerinin inşasını tamamlayıp, hizmete aldık. Nisan başında Priştina Havalimanı’nı devraldık, orada da yeni bir terminal yapacağız. Dünyadaki diğer havalimanı ihalelerini de takip ediyoruz. 

 

S: Uzun yıllar inşaat, çimento ve turizm alanlarında faaliyet gösteren Limak Şirketler Grubu artık havacılık, enerji ve ulaşım sektörlerinde çok önemli yatırımlara imza atıyor. Bu sektörlerdeki potansiyeli nasıl değerlendirirsiniz?

NÖ: Çok önemli bir soru bu ve bana göre çok net bir yanıtı var. Türkiye gelişiyor, gayrisafi milli hasılası her geçen gün büyük bir hızla artıyor… Kişi başı tüketilen enerji miktarı hâlâ Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinin çok gerisinde. Uçuş sayısı da öyle… 2002 yılında havayolu ile seyahat eden toplam yolcu sayısı 33 milyondu. 2010 yılında bu sayı 100 milyonu aştı ve 2023 hedefi ise 375 milyon.

Türkiye’de çok büyük işler yapılıyor. Bu nedenle çok büyük altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için önümüzde çok yol var. Birçok enerji yatırımı, liman, havalimanı, yol ve demiryolu yapmamız lazım. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar, turist sayısı hedefi 50 milyon. Bunlara hizmet edecek yatırımlar lazım. Bu işler de ‘yap işlet devret’ olarak yapılacak ve biz de Limak olarak tüm bu işlerde, hem Türkiye’de hem de bölgede aktif bir yatırımcı olarak bulunmak istiyoruz.

 

S: Limak Şirketler Grubu bünyesindeki Limak Yatırım halka arza hazırlanıyor. Limak Yatırım’ın faaliyet alanları ve halka arzla ilgili gelinen noktayı bizimle paylaşır mısınız?

NÖ: Bizim çok özenle seçmiş olduğumuz enerji üretim projelerimiz var. Limak Yatırım’ın içinde halihazırda 13 HES projesi bulunuyor ve bir tane de jeotermal projemiz var. Ayrıca bildiğiniz üzere Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım bölgelerinde de ortağız. Bu enerji üretim, elektrik dağıtım ve enerji ticareti şirketlerimiz halka arz kapsamında. Bunun dışında bizim için çok önemli projelerimizden olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda işletmeyi üstlenen İSG’deki hissemiz, Priştina Havalimanı ve geçtiğimiz yıl ihalesini kazandığımız ve devir süreci devam eden İskenderun Limanı da halka arz edilecek şirketimiz bünyesinde yer alıyor. Yani kısaca altyapı projelerimiz halka arz ediliyor diyebiliriz. Halka arzda gelinen son noktayla ilgili olarak, hızla çalışmalarımıza devam ettiğimizi söyleyebilirim. Özetle; enerji üretim, dağıtım ve ticaret, havalimanları, limanlar ve inşallah otoyollar olacak bu şirkette…

S: Basından takip ettiğimiz kadarıyla Limak Yatırım’da ailenin ikinci kuşağı ve profesyoneller bir arada olacak. Buradaki yönetim felsefesi hakkında bilgi verir misiniz?

NÖ: Doğru bir tespit. Ailenin ikinci kuşağı ve profesyoneller bir arada yönetiyor bu işleri. İkinci kuşak aile bireylerinin tümü işlere en aşağı seviyelerden başladı ve hepsi şirket profesyonelleriyle takım halinde çalışıyor. Bizim tüm şirketlerimizde kararlar ortaklaşa alınır, herkes fikrini söyler, tüm konularda görüş alışverişinde bulunulur ve bir karar verilir. Karar verildikten sonra tüm şirket organları başarıya ulaşmak için var gücüyle çalışır. Limak’ta en büyük felsefemiz çalışmak, çalışmak ve de çalışmaktır…

S: Hem Limak Yatırım hem de Limak Grubu olarak faaliyet gösterdiğiniz alanlarda ne gibi yeni yatırımlar hedefliyorsunuz? Yeni sektörlere girmeyi planlıyor musunuz?

NÖ: İnşaatta büyüyoruz; hem Türkiye’de hem de yurtdışında projeler üstleniyoruz. Şu anda Suudi Arabistan’da devam eden boru hattı projemizin dışında bir tane daha aldık. Ayrıca Mısır’da Kahire Havalimanı’nda inşa edilecek ikinci terminal için de en iyi teklifi verdik. Çimentoda Set Çimento’yu satın almayı tamamladık ve Türkiye’nin en büyük üçüncü çimento grubu olduk. Altyapı yatırımlarında ise Kosova elektrik dağıtım projesinde ön yeterlilik aldık, Medine Havalimanı’na çalışıyoruz, Makedonya’da yol projelerinde ön yeterlilik aldık. Turizmde; Yalova’da yeni bir termal otel açtık, Kavacık’ta İstanbul Eurasia’yı açtık, Kıbrıs’taki yatırımımız devam ediyor. Limak olarak yatırıma devam, durmak yok diyoruz… Sadece Türkiye’de değil, bölgede de büyük bir oyuncu olmak amacındayız.

S: Limak’ta Sayın Sezai Bacaksız’la uzun yıllara dayanan başarılı bir ortaklığınız ve dostluğunuz var. Bunun ardında yatan unsurlar nelerdir?

NÖ: Sezai Bacaksız ile biz üniversiteden sınıf arkadaşıyız. Limak’ı 1976 yılında beraber kurduk. Limak’ta her kararı beraber veririz. Limak’ı bugünlere getirmek için gece gündüz beraber çalıştık, hâlâ da beraber çalışmaya devam ediyoruz. Bunun altında yatan en önemli unsur, aramızdaki güvendir. 40 yıllık dostuz, 35 yıldır da ortağız. Şimdi çocuklarımız da bu işin içinde ve onlarla beraber Limak’ı daha güzel yerlere taşıyacağız…

 

S: Farklı yatırımlarınızda farklı yabancı ortaklarla çalışıyorsunuz. Yabancılarla ortak iş yapmak Türk şirketlerine ne gibi artılar getiriyor?

NÖ: Evet, çok sayıda yerli ve yabancı ortakla çalışıyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı projesinde Malezya Havalimanları işletmecisi MAHB ve Hindistan’ın en büyük altyapı şirketlerinden GMR ile ortağız. Priştina Havalimanı’nda Lyon Havalimanı ile ortağız. Medine’de Saudi Binladin Grup, Bouygues Batiment International, Limak Yatırım, Aeroports de Paris Management ve Mapa İnşaat Konsorsiyumu olarak teklif vereceğiz. Ortaklığa güç katan Türk ve yabancı ortakları seviyoruz. Hem risk paylaşıyoruz hem de işte mükemmelliğe ulaşabilmek için güçlü yönlerimizi birleştiriyoruz.

 

S: İş dünyasının önde gelen bir ismi olarak genç işadamlarına neler tavsiye edersiniz?

NÖ: Çalış, çalış ve daha çok çalış… Takım oyunu çok önemlidir. İyi bir takım oyuncusu ol ve çok çalış….

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika