spot_img
spot_imgspot_img
0.2 C
İstanbul
Cumartesi, 22 Şubat 2025

Lufthansa bir ilke imza attı.

Seçtiklerimiz

 

 

Türkiye’ye en fazla uçuş gerçekleştiren Avrupalı mega havayolu Lufthansa, bir ilke imza atarak Miles&More üyelerine kurduğu özel web sitesi üzerinden alışveriş imkanı sunmaya başladı.

Havayollarının ana faaliyet alanı haliyle bizleri bir noktadan diğerine emniyetle uçurmak. Ancak artan rekabet nedeniyle, son yıllarda bu ve benzeri hizmetlerin sağladığı yan gelirler (ancillary revenue) kritik önem arz ediyor. Havayolları genelinde yakın zamana kadar yolculardan uçak bileti haricinde elde edilen yan gelirlerin mucitleri ve uygulayıcıları Easyjet gibi düşük maliyetli havayolları (DMH) iken, artık Lufthansa ve THY gibi network taşıyıcıları da bu ilave gelirlere büyük önem vermeye başladı.

Dünyanın kârlılığı en yüksek havayollarından olan Lufthansa’da bile 2007 yılında ciro 22,4 milyar Avro iken vergi sonrası kâr 1,7 milyar Avro. Diğer bir ifadeyle toplam cironun sadece yüzde 7’si civarında bir kâr elde ediliyor ki bu, havayolları için yüzdesel olarak yüksek sayılabilir. 2008 yılında iflas eden, kapanan veya finansal nedenlerle birleşmek zorunda kalan havayollarını düşünürsek Lufthansa’nın başarısını daha net anlayabiliriz.

TÜRKİYE’Yİ 162 ÜLKEYE BAĞLIYOR

Lufhansa Türkiye’nin başarılı Genel Müdürü Sadık Elmas’ın ifadesiyle havayolu, ülkemizdeki en büyük yabancı havayolu olarak başarı öyküsünü sürdürmekte çok kararlı. Türkiye’yi yer kürede 162 ülkeye bağlayan Alman Havayolları Lufhansa, THY’nin de dahil olduğu Star Alliance ittifakı kapsamında yolculara 975 farklı destinasyon sunuyor.

Lufthansa’nın Miles&More üyeleri (uçuş ve alışverilerinden mil kazananlar) hizmetine sunulan sanal mağaza, 6 aylık detaylı bir çalışma sonucunda hayata geçirilmiş bir proje. Ülkemizde 300.000’e yakın üyesi bulunan Miles&More’un dünya çapındaki üye sayısı 16 milyon. Üyeler söz konusu mağazadan gerek topladıkları miller gerekse kredi kartları ile alışveriş yapma imkanına sahip olabilecekler. Toplam 13 ayrı kategoride 5000’den fazla ürün, gümrük bedeli ödenmek sureti ile online satın alınabilecek. Lufthansa bundan sonraki dönemlerde de mil harcama seçeneklerini arttırmayı hedefliyor.

Son zamanlarda havacılıkta karşımıza çıkan perakendeye dayalı yan gelirleri arttırma yeniliklerini gördükçe bir düşünürün söylediği “Çoğu icat ve yenilikler ihtiyaçtan, bazıları dahilikten, pek azı ise çılgınlıktan doğar” sözü aklıma geliyor. Bu sektörde göze çarpan yenilikler, rekabet ve ekonomik şartların oluşturduğu ihtiyaçlardan kaynaklanmakta.

Ülkemizde bir havayolu tarafından kurulan ilk sanal mağaza niteliğindeki siteye www.sanalmagaza.com/lufthansa adresinden ulaşılabiliyor




BOEING’DE GREV, GELİRİ YÜZDE 38 DÜŞÜRDÜ

Boeing teknisyenlerinin gerçekleştirdiği grev bir ayı aşkın süredir devam ediyor. Bu dönemde gerek üretim gerekse teslimat problemlerinin beklenenden fazla artışı üzerine, şirket yönetiminin teknisyenleri durdurulmuş olan görüşmelere tekrar çağırması ise dikkat çekici bir gelişme. J.P Morgan sektörel uzmanı Joseph Nadol’a göre, grevin her iki haftalık bedeli 21 uçağın teslimatında gecikme anlamını taşıyor. Eylem, üçüncü çeyrekte Boeing’in gelirlerinde yüzde 38’lik bir kayba yol açmış durumda.

Açıkçası ben çok yakında Boeing’de anlaşma sağlanacağı inancını taşıyorum. Öte yandan ekonomik küresel durgunluğun Avrupalı en büyük rakipleri EADS’ı da direkt etkilemesi müşteri kaybetmemelerini sağlıyor. Kim bilir belki de bu konjontürel rahatlıktan dolayı grev konusunda nispeten rahat davranıyor olabilirler.
   Akşam / Tolga Turgut

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika