spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
İstanbul
Salı, 21 Ocak 2025

Lufthansa’dan AB-Katar Açık Semalar Anlaşmasının Askıya Alınması Çağrısı

Seçtiklerimiz

Lufthansa, AB-Katar Açık Semalar Anlaşmasındaki Yolsuzluk İddialarına Dikkat Çekti

Lufthansa Grubu Denetim Kurulu, Avrupa Birliği’nin (AB) havacılık ve ekonomik politikalarında değişiklikler talep eden ilk “politik kararını” aldı. Özellikle, 2021 yılında AB ile Katar arasında imzalanan “açık semalar” anlaşmasının, müzakereler sırasında yaşandığı iddia edilen yolsuzluklar nedeniyle askıya alınmasını istiyor.

Lufthansa, AB havayollarını etkileyen rekabet dengesizliklerinin çok yönlü ve ciddi olduğunu belirterek, Katar ile yapılan hava taşımacılığı anlaşmasının bu yükü artırdığını savunuyor. Şirket, eşit olmayan piyasa koşulları ve sosyal politika farklılıklarının yanı sıra ciddi yolsuzluk iddialarına dikkat çekerek, Avrupa Komisyonu’nun bu anlaşmayı askıya almasının zamanının geldiğini ifade ediyor.

Bu eleştiriler, 2022 yılında patlak veren ve “Qatargate” olarak bilinen skandala dayanıyor. Bu skandalda, bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri ve yetkililerin Katar, Fas ve Moritanya’dan milyonlarca euro rüşvet aldığı iddia edilmişti. Her ne kadar bu iddialar doğrudan AB-Katar hava taşımacılığı anlaşmasını kapsamasa da, Avrupa Parlamentosu tüm Katar ile ilgili yasama süreçlerini askıya almıştı. Ancak anlaşma, 2021’den beri geçici olarak yürürlükte bulunuyor.

Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırma Genel Müdürlüğü eski başkanı Henrik Hololei’nin, anlaşmanın müzakere edildiği dönemde Qatar Airways’ten ücretsiz business class uçuşlar aldığı ortaya çıkmış ve Hololei, Nisan 2023’te istifa etmişti.

Lufthansa, yeni atanan Avrupa Komisyonu ve Almanya hükümetine de seslenerek, Rusya üzerinden uçuş yapabilen Asyalı havayolları ile Avrupalı havayolları arasındaki rekabet dengesizliğine dikkat çekiyor. Özellikle Çinli havayollarının Rusya üzerinden uçuş yaparak Avrupa’ya bağlantılarını artırdığına ve Türk havayollarının Rusya’ya seferlerini artırırken AB’ye de hizmet vermeye devam ettiğine vurgu yapıyor.

Şirket, AB’nin iklim politikalarının ekonomik etkilerini de göz önünde bulundurarak, “rekabet tarafsızlığının” bu politikaların revizyonunda ana kriter olması gerektiğini savunuyor. AB Yeşil Mutabakatı’nın diğer dünya bölgeleri için bir model oluşturmadığını ve ekonomik çıkarları yeterince dikkate almadığını belirtiyor.

Ayrıca, Lufthansa’nın tur operatörü markası Lufthansa Holidays’i kapatacağı ve 1 Ocak 2025’ten itibaren sadece Eurowings Holidays platformuna odaklanacağı açıklandı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika