spot_img
spot_imgspot_img
4.6 C
İstanbul
Çarşamba, 15 Ocak 2025

Mars yüzeyinde ‘fil’ bulundu

Seçtiklerimiz

Viking-1 uzay aracının 1976 yılında tespit ettiği “Mars’taki Yüzün” ardından, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars keşif aracı, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde koca bir “fil” buldu.

Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracının HiRISE kamerası tarafından bu ayın başlarında çekilen fotoğrafta beliren fil, kuruyan lav akıntılarından meydana geliyor. İnternette büyük merak uyandıran fotoğraf kısa sürede o kadar büyük bir tartışma konusu oldu ki, Arizona Üniversitesi’nden gök bilimci Alfred McEwen, HiRISE sitesinde esrarengiz fil hakkında açıklama yaptı:

“Gördüğümüz şekil, psikolojide ‘pareidolia’ olarak tanımlanan kavramın içine giriyor. Örneğin, bulutlarda saklı yüzler görmek gibi doğada saklı olduğunu sandığımız ses ve görüntüleri fark etmemiz böyle tanımlanıyor. Aslında fotoğrafta gördüğümüz şey, Mars’ın lavlarla kaplı bölgeleri arasında en genci olan Elysium Planitia’nın kenarıda oluşan bir akıntı. Lav seli çok geniş alan kaplayabiliyor. Hatta zamanın bu sellerin tıpkı su gibi çok hızlı bir şekilde bir alanı kapladığını düşünürdük.”

BİR ‘MARS FİLİ’MİZ EKSİKTİ

Bilim insanları, tıpkı Dünya’da olduğu gibi, lav akıntılarının Kızıl Gezegen’de belli bir coğrafi alana yayılmasının bir yıl ile on yıllar alabildiğini tahmin ediyor. Gök bilimciler, zamanla filin hortumunun uzayarak bozulabileceğini veya akıntıların güçlü olması halinde filin daha uzun bir zaman orada kalabileceğini ifade etti.

Üzerindeki tartışmalar son bulmayan ‘Mars’taki Yüz’

NASA’nın sadece bir göz yanılması olduğunu iddia ettiği, bazı gök bilimcilerin ise üzerine on yıllardır geometrik ölçümler yaptığı “Mars’taki Yüz”, belki düşük çözünürlükte çekilmiş olabilir. Ancak HiRISE ile görüntülenen koca bir fil kafası ve gözü gerçeğinde olması beklendiği gibi doğru yerde bulunuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika