spot_img
spot_imgspot_img
7.9 C
İstanbul
Perşembe, 26 Aralık 2024

Milli helikopterimiz Atak nefes kesti

Seçtiklerimiz

İlk deneme uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştiren Atak helikopteri, bu defa burun altına monte edilen makineli tüfekle hedeflere etkisiz hale getirdi. Deneme atışlarını başarıyla tamamlayan T-129 P-6 taarruz helikopteri havalandığı piste geri döndü.
 
ATAK T-129 Teknik Özellikler
 
T-129 helikopterinin temel tasarımı itibariyle tekerlekli olması, 5 palli rotora sahip olması ve kullandığı mühimmat açısından büyük avantajlar sağlaması bu ürünü Türk Silahlı Kuvvetlerindeki diğer helikopterlerden farklı yapmaktadır. Helikopter pilot ve silahçı olmak üzere 2 kişilik personel tarafından yönetiliyor
 
A-129’la benzer gövdeye sahip olacak olan T-129, S-70 ve AH-64 gibi darbeye dayanıklılıklarıyla ünlü helikopterlerin sahip olduğu MIL-STD-1290 Düşme Dayanıklılığı Standartı’nda üretiliyor. İç yakıt tankları kendini onarmaya vakıf olarak delinme ve çatlamaya dayanıklı, yakıt akıtmayan standartlarda. Motorlar iki ayrı bölümde ve aralarında zırhlı bölümler bulunuyor. Helikopterin transmisyonu 12.7 mm mermiye dayanıklı ve 30 dk. süreyle yağsız çalışabilecek kapasitede, rotor ve paller 12.7 mm mermiye karşı balistik korumaya sahip. Paller 15 cm kalınlığındaki ağaç dallarına çarpmalara dayanıklı şekilde üretiliyor.
 
ATAK projesinde T-129 taarruz helikopterinin en önemli birimi görev bilgisayarı. Görev bilgisayarı ve yazılımları helikopter üzerindeki seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, hedef tespit, platform yönetimi ve silah yönetimi fonksiyonlarını bir bütün olarak yönetiyor ve pilotlara dijital kokpit üzerinden kumanda imkânı veriyor. T-129 helikopterinde ASELSAN ve TÜBİTAK tarafından tasarım çalışmalarına 2001 yılında başlanan ve 2007 yılında atış testleri AH-1S Kobra helikopterinde başarıyla tamamlanan özgün görev bilgisayarı kullanılıyor.
 
T-129 helikopteri ASELSAN özgün üretimi ASELFLIR-300T Gece/Gündüz Termal Görüş ve Hedefleme Sistemi, AVCI Kaska Monteli Nişangah Sistemi ile donatıldı, Helikopter iletişimi ASELSAN üretimi MXF-484 U/VHF ve uzun menzilli HF-SSB telsizlerle sağlanıyor. Gelecekte bu telsizler yine ASELSAN üretimi yazılım tabanlı telsizlerle değiştirilecek
 
Helikopterin Elektronik Harp Sistemi (EHS) daha önce Aselsan ile SSM arasında imzalanan sözleşme kapsamında sağlanıyor. EHS entegreli bir T-129 helikopterinde radar ikaz sistemi, füze ikaz sistemi, lazer ikaz sistemi, IR karıştırıcı sistem, karşı tedbir ışık atıcı, dost ve düşmanı ayırt edici birim bulunuyor.
 
Helikoptere Roketsan tarafından üretilen Hydra, Cirit roketi ve UMTAS tanksavar füzesinin de entegrasyonu planlanıyor. Hava unsurlarından savunma için FIM-92 Stinger füzesi entegre edilecek. Helikopter yakın saldırı görevini 300 mermi kapasiteli TM-197 makineli top sistemi ile yapıyor. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika