spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Salı, 22 Ekim 2024

Milli Muharip Uçak’ın ‘Dijital İkiz’i yapılacak

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin Ulusal Muharip Uçak konusunda süratli hareket etmesi açısından dijital ikiz projesi ehemmiyet taşıyor.

Havacılık açısından bir prensip sahip olarak HAVELSAN değerli bir çalışmayı harekete geçiriyor. Çalışmaların halogram olarak birinci sunumu ise İDEF 2021 Fuarı’nda sergilendi.

HAVELSAN’da Ulusal Muharip Uçak yöneticisi Mehmet Altun, Dijital İkiz’inin nasıl hayata geçirildiğini Haber7.com’a anlattı. Altun, son vakitlerde çok sık kullanılan Dijital İkiz kavramını yaklaşık bir yıldan beri realize etmek için çok ağır çalıştıklarını söyledi.

FİZİKÎ VARLIK SAYISALA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Dijital İkiz kavramını ‘Fiziksel bir varlığın sayısal hale dönüştürülmesi’ olarak açıklayan Altun, “Buna platform üretiminde düşündüğümüz vakit çok farklı basamaklarında kullanabiliriz.

Tasarım basamağında dijital ikizin çok büyük yararları olabilir. Üretimde kullanabiliriz ya da üretimden sonra kullanım dediğimiz lojistik safhasında kullanabiliriz” dedi.

MALİYET VE ÜRETİMDE BÜYÜK AVANTAJ

Dijital İkiz’in nasıl bir yarar sağlayacağı konusunda da bilgiler veren Altun kelamlarına şöyle devam etti:

Tasarım etabında Dijital İkiz ile geliştirmeye çalıştığınız bir sistemi sayısallaştırdıktan sonra gereksiniminizi karşılayıp karşılamadığını test edebilirsiniz. Klasik ortamda nasıl yapılırdı bu, sistemi geliştirirsiniz bunu test edersiniz ve üretime gönderirsiniz.

Dijital İkiz ile birlikte bunu sayısallaştırdıktan sonra daha evvelki spekleri karşıladığını da test ettikten sonra direkt üretime gönderiyorsunuz. Böylelikle maddi çıkarın yanı sıra daha aktif oluyor ve çok kısa vakitte üretime hazır hale getiriyorsunuz”

SORUNLAR EVVELCE BELİRLENİYOR

Sisteminin avantajlardan da bahseden Mehmet Altun, “Üretimlerde bazen ön göremediğiniz kimi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Dijital İkiz ile üretim sınırını kurduğunuz vakit sayısallaştırdığınız vakit karşılaşabileceğiniz sorunları görüyorsunuz ve ona nazaran tedbirlerinizi alıyorsunuz.

Örneğin 3 bin saatlik ömrü olan bir uçağın 8 bininci saatinde nasıl bir sorun çıkaracağını uçağı uçurarak da görebilirsiniz lakin Dijital İkiz ile birlikte 8 bin saati sayısal olarak koşturarak platformda ne üzere sorunlarla karşılaşılacağını görme imkanı veriyor. Bu da bakım planlamasında, ikmal idaresinde büyük bir sürat kazandırıyor” tabirlerini kullandı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika