Şili’de 5 Ağustos’tan bu yana yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madenci ilk kez aileleriyle telefonla konuştu. Bu arada Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi kurtarma çabalarına yardımcı olması amacıyla Şili’ye bir teknik heyet gönderiyor.
Şili’de 5 Ağustos’ta çöken bir ocakta 33 madenci mahsur kalmıştı. İki haftadan fazla hayatlarından umut kesilen madencilerin sağ olduğunun anlaşılması sadece Şili’yi değil tüm dünyayı sevince boğdu. Madencilerin sağ olduğu, ocağın sığınmış olabilecekleri sanılan bir bölümüne açılan sondaj kuyusuyla anlaşılmıştı. Kazadan sağ kurtulan madenciler ocağın küçük bir daire büyüklüğündeki bir bölümüne sığınmış ve yanlarındaki sınırlı yiyecek ve içecekle hayatta kalmayı başarmıştı. Grupla, daha sonra, sondaj kuyusundan indirilen kamerayla video bağlantı da sağlandı ve daha sonra iki küçük tünel daha açılarak ocağa gıda ve sağlık malzemesi gönderildi. Madencilerin temiz hava ihtiyacı da yukardan pompalanan oksijenle karşılanıyor. Ancak madencileri yeryüzüne çıkarmak için ise çok daha geniş bir kuyu açılması gerekiyor ki bunun birkaç aydan önce yapılamayacağı açıklandı.
Madencilerin yerin 700 metre dibinde ve çok küçük bir alanda uzun süre beklemelerinin gerekeceği ihtimali yetkilileri çeşitli önlemler almaya zorladı. Bunların başında madencilerin psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak geliyor. 33 kişinin, sürekli ölüm korkusuyla, dapdaracık ve çok sıcak bir yerde tıkış tıkış yaşamak zorunda kalması muhakkak kolay olmayacak. Santiago hükümeti bu nedenle Amerikan Uzay ve Havalık Dairesinden yardım istedi. Astronotları küçücük araçlarla uzun uzay yolculuklarına gönderen NASA’nın bu konuda derin deneyimi var. Psikolojik desteğin yanı sıra madencilere uzun sürecek bekleyiş boyunca uygulayacakları egzersiz programı da verilecek. Çünkü işçilerin, kazılan yeni tünelden yeryüzüne çıkabilmeleri için kilo almamaları gerekiyor.
NASA’nın bu konuda da deneyimi var. NASA uzmanları Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uzun süre kalan astronotlar için hazırlanan egzersizler ve morallerinin yüksek tutulmasıyla ilgili deneyimleri konusunda Şilililere bilgi verecek. Amerikalı uzmanlar işçilerin geçirdiği tecrübenin denizaltı ya da uzay aracı mürettebatının geçirdiği tecrübeden farklı olmadığı görüşünde. NASA’nın baş sağlık uzmanlarından Doktor Michael Duncan, uluslararası uzay istasyonu mürettebatı için hazırlanan psikolojik ve fizik kondisyon programından mahsur madencilerin de yararlanabileceğini söyledi. Doktor Duncan, NASA’nın bu konuda çok deneyimli olduğunu söylüyor ve kurumun ortaya çıkması muhtemel her türe acil duruma karşı hazırlıklı olduğunu vurguluyor. Amerikalı ve Şilili uzmanlara göre Mansur işçilerin depresyona girmelerin önlenmeleri ve özellikle bu nedenle zaman ve gündüz-gece kavramlarını yitirmemeleri hayati öne taşıyor. Depresyon sorununun şimdiden baş göstermeye başladığı ve kaygılanan yetkililerin bu nedenle Pazar günü madencileri aileleriyle telefonla görüştürdüğü söyleniyor.
NASA Doktoru Michael Duncan Şilili yetkililerin madenciler için ellerinden gelen her şeyi yaptıkları söylüyor.NASA Doktoru Şililerin elinde zengin kaynaklar bulunduğunu ve madenciler için her şeyi yaptıkların söylüyor. Michael Duncan, madencilerin de çok başarılı olduğunu, organize olarak ve ellerindeki yiyecek ve içecekleri paylaşarak hayatta kalma şanslarını artırdıklarını belirtiyor.
Doktor Duncan, Şililerin özellikle maden ocağına inidirilecek yiyecek ve içecek konusunda yardım istediklerini de sözlerine ekmiyor. Santiago hükümetinin Şili Deniz kuvvetlerinin denizaltı uzmanlarından da yardım istediği öğrenildi.
Kazanın meydana geldiği maden Copiapo kenti yakınlarında bulunuyor ve bu tür olaylara yabancı değil. Maden gerekli güvenlik kurallarına uymadığı gerekçesiyle birçok kez kapatılmıştı. Mahsur işçilerden birinin ailesinin maden sahipleri hakkında ihmal davası açması üzerine, bir mahkeme, tesisin bankadaki bir milyon 800 bin dolarlık hesabına el koydu. Kararın bir nedeni de, madeni işleten San Esteban şirketinin iflas ilanına hazırlandığının duyulması.