Atatürk Havalimanı Amiri Vali Yardımcısı Aydın “Bu yanlış bir uygulamaydı. Onlar da normal yolcu. Havaalanı da biraz sivilleşsin istedik” dedi.
İSTANBUL Vali Yardımcısı ve Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, dünyanın pek çok havalimanını geride bırakarak yoğunlukta 11. sıraya yükselen Atatürk Havalimanı’nda çeşitli uygulamalara imza attıklarını söyledi. Havaalanında yaşanan sivilleşmeyi STAR’a anlatan Aydın, 12 Eylül dönemi uygulaması olan, yüksek askeri rütbeli yolcuları uçağa götürüp getiren İrtibat Subayı uygulamasını iptal ettiklerini dile getirdi.
Ayakkabı ve kemer çıkarmaya son
Atatürk Havalimanı’nda 300 bin kişinin uçuş öncesi güvenlik işlemleri için uygulamalar başlattıklarını anlatan Ahmet Aydın, şunları söyledi: “Havalimanında ayakkabı kemer çıkarmasına dair şikâyetler vardı. 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Atatürk Havalimanı’nda terminal girişlerinde ayakkabı ve kemer çıkarılmasına son verildi. X ray cihazlarındaki seviyeyi düşürdük. Bu uyguluma diğer havalimanlarına örnek oldu. Şimdi dış hatlar gidiş için çabalıyoruz. Uçağa kadar ayakkabınızı çıkarmayacaksınız.”
Havaalanı askeri vesayeti bitti
Türkiye’de her alanda kaldırılan askeri vesayetin, Atatürk Havaalanı’nda da kaldırıldığını belirten Aydın, 12 Eylül uygulaması olan İrtibat Subaylığı’na son verildiğini söyledi. Ahmet Aydın “Atatürk Havalimanı’nda faaliyet gösteren İrtibat Subaylığı’nın personelinin aprona çıkarak karşılama ve uğurlama yapmasına son verildi. Bir tuğgeneral çantalarla birlikte uçağa kadar götürülüyordu. Bu yanlış bir uygulamaydı. Onlarda normal yolcu. O zaman kıyamet koptu ama doğrusu bu. Milletvekili geliyor. Check-in kendi yaptırıyor. Bir tuğgeneral olduğu zaman iki gariban er yanında uçağa kadar eşlik ediyor. Biraz sivilleşsin istedik” diye konuştu.
İsrail’e diplomatik karşılık veriliyor
Türkiye’nin yaşadığı siyasi gerilimlerin Türkiye’ye giriş kapısı havalimanı uygulamalarına yansımasını da anlatan Vali Yardımcısı Aydın şöyle konuştu: “İsrail’i ziyaret eden Türk vatandaşlarına havaalanında kötü muamele edilmesi ve çeşitli zorluklar çıkarmasına rağmen, İsrail vatandaşlarına Atatürk Havalimanı’nda kötü davranılmadı. Ancak, uluslararası hukukta yer alan karşılıklılık esası çerçevesinde gelişen yeni durum değerlendirilerek, İsrailli yolculara bazı ek sorular yöneltildi. Biz yapınca ses getirdi. Onlar bize yapmıyor şu anda. Onlar yapınca biz de yapacağız tabi. İsrail ailenin yaramaz çocuğu. O yapınca sorun olmuyor. O bizim yolcularımıza soruyorsa biz de onun yolcularına soracağız.”
Üç haftada üç rekor kırdı
Devlet Hama Meydanları İşletmesi’nin verilerine göre Atatürk Havalimanı’nda 15 Haziran’da bin 90, 29 Haziran’da bin 97 olan uçuş trafiği 6 Temmuz’da gerçekleşen bin 119 uçuşla birlikte 22 günde üçüncü kez rekor kırdı. 2012 Yılının ilk 5 ayında 13 milyon 657 bin 616 olan yolcu sayısı, bu yılın aynı döneminde yüzde 20.97 artarak, 16 milyon 520 bin 988 olarak gerçekleşti. İstanbul Vali Yardımcısı Aydın, bu yoğunluğun Atatürk Havalimanı’nı dünyanın yoğunluktaki 11. havalimanı yaptığını söyledi.
İç hatta kimliğini unutana uçuş izni
Özel uçakların ticari uçuşlar nedeniyle gece yarısında sonra uçtuğunu anlatan Ahmet Aydın, “Yoğunluk nedeniyle 24:00 – 05:00 arası özel uçaklara zaman verdik. Günde 50 civarında özel uçak iniş yapıyordu” dedi. Aydın, iç hatlarda kimlikleri yanında bulunmayan yolculara, polis merkezine başvurmaları halinde iç hat uçuş amaçlı kimlik belgesi verildiğini belirtti.
Havalimanında hanutçuluk bitti
Göreve başladıkları dönemde Atatürk Havalimanı’na 17 kilometre uzaklıktaki Sultanahmet’e gitmek isteyen bir turiste 600 TL’den otomobil kiralandığını ve bunun hanutçuluk olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, “Bir turisti 600 liraya Sultanahmet’e götürüyorlardı. Araba kiralama şirketleri bunu yapıyordu. Yönetmelikteki kapatma cezasını uygulamaya koyduk. Yüzde 99 oranında bitti. Şirket kapatıldığında anutçuluktan kapandığı bilindiği için imajı zedelenmesini istemediler” diye konuştu.