spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Patlak lastikle istanbul’a iniş yaptı

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları’nın Simferopol – İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı lastiklerinden biri patlamış şekilde İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Sorunsuz bir şekilde iniş yapan TC-JGO kuyruk tescilli Kilis adlı uçağa itfaiye araçları da eşlik etti.

82 yolcusuyla Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simferopol’den havalanan TK 1462 sefer sayılı Türk Hava Yolları’nın İstanbul uçağının sol dış lastiği, kalkış sırasında bilinmeyen bir nedenle patladı. Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı patlamış lastikle havalandıktan sonra Simferopol Havaalanı görevlileri, pistte buldukları lastik parçasıyla ilgili kaptan pilotun bilgilendirilmesi için İstanbul’la temas kurdu. Bunun üzerine kaptan pilot ile irtibata geçilerek konuyla ilgili bilgi verildi.

Kaptan pilot iniş öncesi patlamış lastiğin durumunu öğrenmek için Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi’nin görebileceği şekilde pisti bir kere pas geçti. Uçağın inişinden önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi itfaiye ekipleri Atatürk Havalimanı pistinin kenarında önlem aldı. Sol dış lastiği patlayan uçak saat 20.52’de 18-36 pistine sorunsuz bir şekilde iniş yaptı.

“Patlamış lastikle inebilir”


THY Uçuş İşletme eski Başkanı Emekli Kaptan Pilot Mustafa Kolko, bu tip durumlarda pilotların uçağın ağırlığı konusunda temkinli davranması gerektiğini belirterek, “Uçaktaki çift lastikten biri patlasa da diğer lastikle sorunsuz iniş yapılabilir. Uçağın ağırlığı konusunda dikkatli olunması lazım” dedi. Geçtiğimiz nisan ayında da Londra-İstanbul seferini yapan İngiliz Havayolları’nın Airbus A-320 tipi uçağının havalanırken sol arka lastiği patlamıştı. Sorunsuz inen uçağın kaptan pilotu ise “Uçaktaki yakıt ve ağırlıkla zorunlu iniş riskliydi. Bu nedenle İstanbul’a kadar yakıtı tüketip daha hafif bir yükle inmenin doğru olacağını düşündüm” demişti.

Yolcular: “Pilot, yoğun trafik nedeniyle pas geçtiğimizi anons etti”


Lastiği değiştirilen uçak daha sonra bakım için THY hangarına alındı. Uçaktaki yolcular kalkış sırasında bir ses duyduklarını belirterek, “İnene kadar lastiğin patladığını bilmiyorduk. İstanbul’a geldiğimizde pisti bir kez pas geçtik. Bunun üzerine pilot anons yaparak yoğun trafik nedeniyle pas geçtiğimizi söyledi. Ancak uçaktan inerken kalabalığı görünce lastiğin patladığını anladık” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika