Türkiye’nin en yoğun havalimanlarından biri olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmecisi olan Pegasus Havayolları’nın CEO’su Güliz Öztürk, havalimanının kapasitesini artırmak için yeni bir terminale ihtiyaç olduğunu ve Pegasus’un filosunu 2029 yılına kadar 70 uçak daha genişletmeyi planladığını açıkladı.
Pegasus Havayolları CEO’su Güliz Öztürk, havacılık sektöründeki gelişmeleri ve Pegasus’un hedeflerini patronlardunyasi‘a değerlendirdi. Öztürk, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın büyümesi için yeni bir terminale ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Sabiha Gökçen’in kapasitesi artmalı
Öztürk, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın uzun yıllar sonra açılan ikinci pistinin maksimum kapasitesine ulaşabilmesi için acilen yeni bir terminale ihtiyaç olduğunu söyledi. HEAŞ ve DHMİ ile görüşmelerinin olduğunu belirten Öztürk, “İlgili herkes Sabiha Gökçen’in ihtiyacının ve büyütülmesi gerektiğinin farkında.” açıkmalasında bulunuyor.
Pegasus filosu büyüyor
Pegasus’un bu yıl filosuna 17 uçak dahil edeceğini, ancak filodan çıkan uçaklarla birlikte net büyümenin 12 uçak olacağını açıklayan Öztürk, “2029 yılına kadar filomuza 70 uçak daha katılacak.” dedi.
Pegasus’un iş modeli
Öztürk, Pegasus’un düşük maliyetli bir havayolu şirketi olduğunu ve bu iş modelinin başarısının prensiplere bağlı kalmaktan geçtiğini söyledi. Uzun menzilli ve geniş gövde uçaklara geçişin bu prensiplere uymadığını belirten Öztürk, “Pegasus’un geniş gövde uzun menzil filo kurma stratejisi, hedefi yok.” dedi.
Teknoloji yatırımları
Öztürk, Pegasus’un teknoloji yatırımlarını artırdığını ve “Türkiye’nin dijital havayolu” olma hedefini koyduğunu söyledi. Mobil uygulama ve web sitesi üzerinden sunulan hizmetlerin geliştirildiğini ve havalimanlarında self servis kiosklarının sayısının artırıldığını belirten Öztürk, “Misafirlerimiz tüm işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabiliyor.” dedi.
Diğer önemli noktalar:
- Pegasus, 49 ülkeye uçuş gerçekleştiriyor.
- Ortadoğu’da birçok noktaya uçuşlar artırılıyor.
- Türk Cumhuriyetlerine uçuşlar artırılmak isteniyor.
- Yapay zeka, fiyatlama ve operasyon süreçlerinde kullanılıyor.
- Uçak içi yiyecekler ücretli ve “pre-order” seçeneği sunuluyor.
- Salgından sonra esnek biletlere talep arttı.